Alla älskar Alice

avBjörn Barr

Publicerad:
Uppdaterad:

Bara positiva reaktioner på pristagaren

"En underbar författare", "JAAAA!" och "En triumf för det kvinnliga!".

Reaktionerna var översvallande positiva när Alice Munro presenterades som ny nobelpristagare i litteratur.

Men en del kändisar erkänner också att de aldrig har läst henne.

Klockan 13.00 kom Svenska akademiens ständige sekreterare Peter Englund ut genom dörrarna i Börshuset i Gamla stan med ett finurligt leende på läpparna. Och så fort han öppnade munnen möttes han av en kakafoni av jubelrop – redan innan namnet hade hunnit läsas upp.

Twitter exploderade

När Peter Englund så förklarade att det var kanadensiska författaren Alice Munro som har vunnit 2013 års Nobelpris i litteratur exploderade de sociala medierna.

"Munro är en underbar författare", skrev författaren Jonas Gardell på Twitter. Minuterna innan skrev serieförfattaren Nina Hemmingsson "JAAAA!".

Liknande tongångar hörs även från SVT:s Italienkorrespondent Kristina Kappelin på mikrobloggen: "Alice Munro vann! En triumf för det lågmälda, återhållna, vibrerande kvinnliga."

”Aldrig läst en novell”

Av reaktionerna att döma verkar Alice Munro vara en betydligt mer bekant författare än tidigare års pristagare. Flera kändisar på Twitter passar på att berätta om hur mycket Munro de har hunnit läsa i sina dagar. Men några står för sin okunskap:

"Måste erkänna att jag inte läst en enda novell av henne, men jag ser fram emot att få göra hennes bekantskap.", skriver Vänsterpartiets förre partiledare Lars Ohly på Twitter.

Publicerad: