Cilla Benkö svarade på kritikstormen
Soran Ismail tvingades ta time out från Sveriges Radio.
Ett beslut som möttes av massiv kritik.
I SVT:s Debatt kommenterade SR:s vd Cilla Benkö beslutet.
Soran Ismail har från och med den 25 februari tagit time out som programledare i morgonpasset i P3.
Anledningen är att han aktivt tagit ställning mot rasism och mot Sverigedemokraterna.
SR:s beslut har kritiserats hårt på sociala medier.
Sveriges Radios vd Cilla Benkö besvarade i går kväll kritiken i SVT:s Debatt. Enligt henne har beslutet tagits av Soran Ismails chef och i samråd med honom själv.
– Vi har riktlinjer inför ett val, det har Sveriges Radio alltid haft. Om en person öppet går ut och tar ställning för eller emot ett parti så kan man inte samtidigt ha en bärande, framträdande roll i ett program i Sveriges Radio under valtider, säger hon i "Debatt".
Hård kritik
Aftonbladets debattchef Ehsan Fadakar var inbjuden för att debattera mot SR:s vd. På frågan om SR:s riktlinjer även gäller nazistiska partier svarade Cilla Benkö:
– Medarbetare på Sveriges Radio får ha åsikter om vad som helst. Men under valtider kan man inte vara programledare och företrädare för Sveriges radio i ett program om man har tagit aktiv ställning mot ett parti.
Uttalandet möttes av en kritikstorm på Twitter. Den S-märkta statsvetaren Ulf Bjereld krävde ett förtydligande.
Cilla Benkö svarade senare "för mig är det självklart att vi talar om partier inom det demokratiska systemet! Inte nazister".
Uppmanade i brev
I Debatt visade programledare Janne Josefsson även upp ett brev från kanalchefen på Sveriges Radio i Malmö. I brevet uppmanar kanalchefen att tänka två gånger innan man delar eller kommenterar saker på sociala medier. "Detta gäller även när det handlar om goda saker som mänskliga rättigheter, stå för människors lika värde och jämställdhet".
När Aftonbladet når Cilla Benkö kommenterar hon brevet så här:
– Precis som när vi får fakta till oss på redaktionen så kontrollerar vi fakta i sociala medier. Vi har en skyldighet att vara journalister även där. Om man bara retweetar har man inte gjort sitt journalistiska arbete. Det är inte konstigare än så.
Är du förvånad över kritiken?
– Vi försöker förklara vår ståndpunkt, vad som står i våra riktlinjer inför valet och vad som gäller för våra medarbetare på Sveriges Radio. Vi är ett medieföretag som ska stå för opartiskhet.