Mellin: "Påminner om Nazityskland"

Av: Lisa Röstlund

Publicerad:
Uppdaterad:

Polisen måste reda ut ansvaret för registreringen av romer, efter Dagens Nyheters avslöjande.

Och regeringen måste fördöma den, anser Aftonbladets politiska kommentator Lena Mellin.

– Det är ett embryo till uppdelningen man hade i Nazityskland, säger hon.

– Det är fruktansvärt upprörande att man registrerat människor på grund av någon slags påstådd etnicitet. Det är olagligt enligt grundlag, och jag förstår inte vad polisen skulle använda det till.

Vad bör hända nu?

– Polisen har en del att förklara varför man över huvudtaget upprättat registret, och så måste man förstöra det omedelbart. Någon måste vara ansvarig för det här och den måste ställas till svars.

– Regeringen bör uttala sin djupa avsky mot tilltaget. Det utgår jag från att integrationsminister Erik Ullenhag gör. Jag utgår också från att justitieminister Beatrice Ask, om inte polisen själva klarar upp det här, uppmanar dem till att ta itu med problemet.

Kan registret vara sanktionerat högt upp i myndigheten?

– Det verkar ju vara väldigt många som har haft tillgång till registret och använt sig av det, så det vore märkligt om det vore helt okänt av polisledningen.

Vad skulle det innebära, i så fall?

– Det vore fruktansvärt upprörande. Man undrar då om det finns andra liknande register över människor som polisen av olika anledningar anser bör finnas. Om polisen ska beivra brott ska man jobba utifrån brottsmisstankar mot enskilda personer, inget annat.

Vad kan vetskapen om registret få för konsekvenser?

– Jag tror att man som rom ofta har en sval inställning till myndigheter. Det här är nog inte det enda sättet som romer diskriminerats på. Men det här gör ju att ont blir värre. Man frågar sig vad polisen har det här till. Och att tvååriga barn ingår i kartläggningen, det är fullständigt galet.

Finns något bakåt att jämföra med?

– Indelningen av människor påminner ju om den man hade i Nazityskland. Det är det som faller en in. Jag vill inte säga att man kommit lika långt men det är ett embryo till Nazityskland.

Publicerad: