Nyheter

Kritiker kräver att nya ministern ska ta avstånd

Av: 

Josefin Westin

Jessica Schedvin, ledamot i fristående tankesmedjan Ung Liberal, är starkt kritisk mot den nya ministern.
Jessica Schedvin, ledamot i fristående tankesmedjan Ung Liberal, är starkt kritisk mot den nya ministern.

NYHETER

Hon var mot abort, homosexuellas rättigheter och medlem i Livets ord.

Nyutsedda arbetsmarknadsministern Elisabeth Svantesson kritiseras för att hon inte tar avstånd från sitt förflutna.

– Det är en människosyn som är väldigt skrämmande, säger Jessica Schedin, ledamot i fristående tankesmedjan Ung Liberal.

Efter att statsminister Fredrik Reinfeldt läst regeringsförklaringen vid riksdagens öppnande avslöjade han en rokad på ministerposterna.

Biståndsminister Gunilla Carlsson (M) slutar och ersätts av arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M). Ny arbetsmarknadsminister blev istället den relativt okända Elisabeth Svantesson (M), ordförande i arbetsmarknadsutskottet. Ganska snart revs hennes bakgrund upp i offentligheten.

Kämpade för fosters röst

Elisabeth Svantesson har varit medlem och anställd i organisationen Ja till livet. Senast 2006 var hon informationssekreterare för organisationen och tio år innan dess demonstrerade hon på Stockholms gator tillsammans med 6000 abortmotståndare.

– Vi hör inte deras rop, sa Svantesson då till Dagens Nyheter, som informationssekreterare och syftade på foster som aborteras.

Svantesson har även varit med i Livets ord och undervisat i den frikyrkliga rörelsen.

– Det är hon inte längre men hon har den bakgrunden. Det är en uttryck för hennes tro och är någonting som vi har pratat om, sa statsminister Fredrik Reinfeldt (M) i går efter ceremonin i plenisalen.

Står nu bakom lagen

Den nyutsedda ministern var dock förtegen om sitt förflutna.

– Jag är troende. Vilken kyrka jag går till eller har gått till det tycker jag är ganska privat.

Om hur hon ser på rätten till fri abort i dag säger hon:

– Något jag har lärt mig under årens gång är att allting inte är svart och vitt. Jag tycker att abortfrågan är väldigt komplex men den är inte svart eller vit. Det var den för mig när jag var yngre. Så att ja, jag är beredd att stå bakom svensk abortlagstiftning.

Svantesson gick ur Livets ord när hon flyttade till Örebro år 2000.

2007 var hon kritisk emot samkönade äktenskap.

– Eftersom sex miljarder människor anser att äktenskapet är till för man och kvinna kan vi ju inte vara en sådan liten minoritet, sa hon till tidningen Dagen.

"Skrämmande människosyn"

Svantesson uppger hela tiden att hon står bakom lagen som gäller i dag – även när det kommer till äktenskap mellan homosexuella.

– Jag står bakom den lagstiftning som finns. Jag röstade för en civilrättslig ordning. Det blev inte så.

Men vad tycker du?

– Jag står bakom lagen i dag, sa Svantesson i Aktuellt i går kväll.

Flera borgerliga politiker har reagerat på den nya ministerns bakgrund. Jessica Schedvin, medlem i Moderaterna och förbundsstyrelseledamot i fristående tankesmedjan Ung Liberal kräver att Sventesson tar avstånd från Ja till Livet.

– Det är en anti-abortorganisation som är väldigt pragmatiska i att de vill inte att kvinnor ska få bestämma över sina egna kroppar gällande abort. Det tycker jag är en människosyn som är skrämmande, säger hon.

Även Fatima Svanå reagerar över engagemanget i Ja till livet. Hon var själv med i organisationen som tonåring.

– Jag tycker personligen att den organisationen är obehaglig. Det är alltid obehagligt med abortmotståndare. En av de viktigaste frågorna som vi sprider är aborträtten i Europa och Sverige, säger Svanå, som är vice ordförande i Liberala kvinnoförbundet.

ANNONS

MISSA INTE CHANSEN! Nike säsongsrea med utvalda stilar upp till 50% rabatt

Extern länk från Nike SE

Shoppa här!

Publisert: