Halka i norr – höga flöden i Västsverige

1 av 4 | Foto: Olycka i Timrå.
NYHETER

Det gäller att sänka hastigheten rejält på vissa vägar längs Norrlandskusten under juldagen.

Trafikverket varnar för ishalka i Västerbotten och Norrbotten, som värst är läget fram till eftermiddagen.

– Det ligger en isbark på vägen i de här områdena och det kan bli väldigt halt. Det kan även vara spår som frusit på efter att det har regnat och därefter blivit kallare, säger Beisi Sundin, presskommunikatör på Trafikverket.

Sänk hastigheten

– Det gäller att verkligen sänka hastigheten, kanske så lågt som till 10–15 kilometer i timmen. Man kan inte skynda i trafiken i dag, man måste känna sig för och anpassa farten.

Även inlandets vägar kan vara mycket hala med lager av packad snö.

Drivor av snö

Längre nordväst, i fjällområdena, är E10, E12 och väg 95 avstängda under förmiddagen efter att gårdagens hårda vindar bildat drivor av snö och is.

Enligt Trafikverket väntas den mest akuta halkrisken minska under dagen.

Problem i Västsverige

Vädret ställer även till med problem i Västsverige.

På juldagseftermiddagen uppgraderade SMHI till klass 2-varning för vissa områden.

– Det gäller framför allt området kring Viskan, från Borås/Kinna-trakten och ner mot Varberg, men också i vissa delar av norra Bohuslän, säger Bent Göransson, jourhavande hydrolog på SMHI, till TT.

Nytt regnområde

Ett nytt regnområde kommer att dra in över södra Sverige på annandagen och ytterligare ett på fredag. Problemen med höga flöden väntas dock avta successivt de närmaste dagarna.

– Vi räknar med att det inte kommer att regna mer än vad som hinner rinna bort nu, så regnet ska inte förvärra situationen som det ser ut nu, säger Bent Göransson.

TT/Aftonbladet