Hemlig fest för Silvia

NYHETER

Firas med 180 gäster från hela världen

1 av 3

I kväll firas drottning Silvia med en privat fest för släkt och vänner på kungliga slottet. Kalaset med 180 gäster har varit ett hemlighetsmakeri sedan en längre tid.

– Kungen har varit väldigt engagerad och ordnat det hela, säger Ingemar Thorell, musiker vid festen.

Foto: Daniel Thorell, Ingemar Thorell och Sofia Geidvik har fått det ärorika uppdraget att underhålla kungafamiljen.

Släkt och vänner från hela världen samlas i kväll på Kungliga slottet för att fira Drottning Silvias 70-årsdag. Det för drottning Silvia hemliga arrangemanget börjar med levande musik och allsång för att sedan fortsätta med middag i slottets matsal. Inte mindre än 180 gäster kommer att lyssna till det 40 minuter långa uppträdandet som avslutas med att publiken tågar ut ur rummet mot matsalen till kungens låtval.

Pianoläraren trygg för familjen

Musikerna Ingemar Thorell, Daniel Thorell, Bo-Gustaf Thorell och Sofia Geidvik har fått det ärorika uppdraget att underhålla kungafamiljen. Och att det blev just de är ingen slump. Ingemar Thorell var kronprinsessan Victoria och prinsessan Madeleines pianolärare i hela tolv terminer och känner barnen väl. Kungafamiljen har tidigare besökt honom i hans hus på västkusten.

– Jag tror att de känner sig trygga med mig i privata sammanhang eftersom jag spelat för familjen tidigare, säger han.

Enligt honom är båda prinsessorna musikaliskt begåvade och spelar piano väl.

– Bernadotterna har konstnärliga anlag, säger han.

Även prins Carl Philip har haft Ingemar Thorell som musiklärare men då i gitarr. Prinsen var liten när han tog lektionerna och var inte lika uthållig som sina systrar Victoria och Madeleine utan slutade efter några terminer.

Galaklädda vid uppspelning

Att spela med och för kungafamiljen har Ingemar Thorell gjort många gånger tidigare.

– Jag minns speciellt första julavslutningen 1989. Då hade vi uppspelning och när kungen och drottningen kom för att lyssna på prinsessan Victorias vals var de galauppklädda. Jag tänkte att jösses här tar de verkligen spelningen på allvar men det visade sig sedan att de skulle vidare till Nobelfesten, säger Ingemar Thorell och skrattar.

Han arbetade tidigare på Carlssons skola där prinsessan Madeleine sjöng i kören och spelade bas i skolans poporkester.

– Det var ett flickband som var riktigt bra och de spelade på avslutningarna, säger han.

Vaggvisa till Estelle

Ingemar Thorell har tidigare skrivit musik tillägnad den kungliga familjen. Inför Victoria och Daniels bröllop skrev han brudmarschen och till prinsessan Estelle har han skrivit musiken till vaggvisan "Vad du än i världen bär". Enligt honom vet inte drottningen eller kungabarnen om att det är han som ska uppträda under kvällens fest men tror att de alla kommer att bli mycket glada över att få återse honom.

– Jag är inte säker på om Estelle är med i kväll men de andra kommer ju och jag tror att alla barnen och drottningen kommer att bli mycket glada att få träffa mig igen, säger han.

Kungen önskat musik

Vid kvällens framträdande har kungen önskat låtarna Gärdeby gånglåt och That's what friends are for.

I övrigt bjuder de på en blandad repertoar med bland annat två egenskrivna låtar, ett Abba-medley, The girl from Ipanema och Stilla natt.

– I The girl från Ipanema kommer jag att sjunga på portugisiska och hoppas att de tycker att det ska låta okej, säger Sofia Geidevik.

I Stilla natt kommer en av verserna att framföras på svenska, en på engelska och en på tyska.

– Det är en internationell publik och i denna sång hoppas vi att få alla att sjunga med, säger hon.

Hoppas på avslappnad stämning

Trots det stora antalet gäster hoppas Ingemar Thorell och Sofia Geidevik på en avslappnad och familjär stämning under kvällen. I present av dem ska drottningen få en matchtröja från Leksands IF med drottningens namn och siffrorna 2013 på ryggen.

– Jag ska ropa till Daniel 'Vilket är Sveriges bästa hockeylag?'. Och när han då svarar AIK ska jag ropa Leksand och överräcka tröjan till drottningen, säger Ingemar Thorell.

Gaget som de får in skänker de till drottningens organisation World Childhood Foundation.

Fick 56 miljoner i gåva

I går hyllades drottning Silvia på Oscarsteatern i Stockholm där bland annat artisterna Tomas Ledin, Lena Philipsson, Peter Jöback och Karl Dyall uppträdde. Vid konserten överlämnades en gåva på 56 miljoner kronor från näringslivet som ska gå till en ny stiftelse för utsatta barn, rapporterar Dagens Industri.

Enligt OMX-grundaren Olof Stenhammar, som har lett insamlingskommittén, har den gjorts på tre månader, vilket kan vara nytt donationsrekord i svenskt näringsliv.

– Jag tror inte att man skulle få ett så positivt gensvar till en insamling för någon annan person i Sverige. När det gäller arbetet med utsatta barn är hon en verklig auktoritet, som även är vida känd utanför Sveriges gränser, säger Olof Stenhammar till Dagens industri.

Stiftelsen vid namn Drottning Silvias stiftelse – Care about the children, ska stödja både svenska och internationella projekt som ger behövande barn god utbildning, vård och omsorg.