Rebelledare redo att förhandla i Sydsudan

NYHETER

Rebelledaren Riek Machar säger till BBC att det måste hållas ordentliga förhandlingar innan rebellerna kan komma överens med regeringen om en vapenvila i Sydsudan.

Han sade via satellittelefon, från bushen som han själv uttryckte det, att han har en förhandlingsgrupp färdig, men att det måste finnas mekanismer på plats för att en eventuell vapenvila ska kunna övervakas på ett trovärdigt sätt.

”Släpp mina allierade”

Machar upprepade kravet på att samtliga elva av hans allierade som gripits ska släppas. Han hade på fredagen fått bekräftelse på att två av dem frigivits av regeringen.

President Salva Kiirs talesman sade att merparten av de gripna politikerna kommer att släppas. De greps i samband med att Kiir sparkade Machar från posten som vicepresident i somras, och anklagade honom för att ha försökt iscensätta en statskupp.

FN förstärker

Regeringen har gått med på en vapenvila med omedelbar verkan, enligt statschefer i grannländer som försökt medla i konflikten.

Samtidigt anlände de första förstärkningarna av FN-styrkan i Sydsudan på fredagen. Det är 72 FN-poliser som flyttats från Kongo-Kinshasa.

Säkerhetsrådet beslöt på julafton att nästan fördubbla styrkan i Sydsudan till 12 500 soldater och 1 300 poliser sedan strider brutit ut i landet.

TT-AFP