Snorhalt på svenska vägar

NYHETER

Risk för halka i nästan hela landet

1 av 2 | Foto: Trafikverkets halkriskkarta. Se senaste uppdateringar på trafikverket.se

Ska du ut och köra bil innan nyår?

Då gäller det att se upp.

Enligt Trafikverket är det glashalt på vägarna i nästan hela Sverige de kommande dagarna.

Mycket regn och temperaturer strax över nollan i nästan hela landet. Så kommer vädret se ut hela vägen fram till nyårsafton. Men förutom ett grönt nyår innebär det också något annat: blixthalka. De kommande dagarna kommer det att vara extra halt på de svenska vägarna. På måndag är det halkvarning utfärdat för hela Norrland, Svealand och norra Götaland, enligt Trafikverkets prognos.

– Det är egentligen ganska vanligt vid den här tiden på året. Det kan förekomma halka på de här platserna som vi har listat, säger Monica Näslund på Trafikverkets pressjour.

Flera allvarliga olyckor

Under söndagen inträffade flera allvarliga trafikolyckor. En del av dem berodde på det hala väglaget. En man dog och en annan man skadades allvarligt efter att deras bil voltat utanför Rejmyre i Östergötland. Sammanlagt har polisen rapporterat om ett tjugotal trafikolyckor under söndagen. Flera av dem har skett i Dalarna.

– Mitt yttre befäl beskriver vägsträckan norr om Falun som bitvis en skridskobana, säger Magnus Werkmästar, vakthavande befäl vid polisen i Dalarna, till TT.