Nyheter

14 års fängelse för styckmordet

NYHETER

LULEÅ/STOCKHOLM. 22-årige Kristoffer Johansson döms till 14 års fängelse för styckmordet på Vatchareeya Bangsuan.

Enligt Luleå Tingsrätt står det klart att mannen har mördat sitt offer, därefter styckat kroppen och slutligen gömt kvarlevorna.

– Vi kommer att överklaga domen, säger Johanssons advokat Bo Forssberg.

Det var i maj i fjol som 20-åriga Vatchareeya Bangsuan försvann. Nästan två veckor efter försvinnandet påträffades delar av hennes kropp i ett ödehus utanför Boden samt i terrängen omkring huset.

Det stod klart att den unga studenten hade mördats och att hennes kropp styckats. 

I dag sätter Luleå Tingsrätt punkt för fallet när de dömer en 22-årig bekant till Vatchareeya, Kristoffer Johansson, till 14 års fängelse för det brutala styckmordet. Det är fyra år mindre än vad åklagarna hade yrkat på.

Kammaråklagarna Ulrika Schönbeck och Anna Bergström hade yrkat på minst 18 års fängelse för 22-åringen.

Blodspår i bilen

Trots att polisen aldrig kunnat hitta något mordvapen eller med säkerhet lyckats slå fast var Vatchareeya mördades och var hon styckades anser tingsrätten att det är bevisat bortom allt rimligt tvivel att det är 22-åringen som är skyldig till mordet. 

Mannen är den sista personen som såg Vatchareeya vid liv då hon besökte hans hem under kvällen den sjunde maj. I mannens bil påträffade polisen blodspår från den mördade kvinnan och i hans lägenhet hittades en särskild typ av sårtejp som även fanns på hennes kropp.

– Det finns luckor i händelseförloppet men den starkaste bevisningen är den tekniska. Blodet i hans bagagelucka och tejpen som hittades i hans bostad, säger åklagare Ulrika Schönbeck till Aftonbladet.

Nekat konsekvent

Kristoffer Johansson döms mot sitt nekande. I polisförhör och under rättegången har han sagt att Vatchareeya lämnade hans hem och att han därefter aldrig har sett henne. 

Hans advokat Bo Forssberg har hela tiden hävdat att åklagarnas bevisning inte alls är tillräcklig för att binda hans klient till mordet.

Advokaten anser att Johansson inte är kapabel till att genomföra ett sådant allvarligt brott eftersom han lider av Aspergers syndrom.

Ulrika Schönbeck, en av åklagarna, säger till Aftonbladet att det kan ha spelat in i tingsrättens bedömning.

– Hans ungdom och funktionshinder har nog spelat in, säger hon.

”Finns en rad försvårande omständigheter”

Målsägandebiträdet Elisabeth Massi Fritz tycker att 14 års fängelse är ett för kort straff.

– Som jag nämnt i min plädering och som tingsrätten själv skriver finns en rad försvårande omständigheter inte bara under själva mordet och den skadebild vi kan se på offret. Även efter mordet har kroppen hanterats på ett synnerligen hänsynslöst sätt, säger hon.

Ett strängare straff är ett måste, hävdar Elisabeth Massi Fritz.

– Alla kroppsdelar är ännu ej funna. Den tilltalade har även gjort sig av med offrets kläder, telefon med mera. Han har "låtsats" leta efter kroppen trots att han är gärningsman.

Ingen allvarlig störning

Luleå tingsrätt slog redan i höstas fast att mannen är skyldig.

Att domen har dröjt fram till i dag beror på att mannen har genomgått en stor rättspsykiatrisk undersökning. Det står efter den klart att mannen inte lider av någon allvarlig psykisk störning och därför kan han inte dömas till vård.

22-åringen döms även att betala 80 000 kronor i skadestånd till Vatchareeya Bangsuans anhöriga.

Advokat Bo Forssberg är besviken att hans klient blivit fälld för mord.

– Jag tycker inte bevisningen räcker till. Vi kommer att överklaga domen, säger han.

Oskar Forsberg

Erik Wiman

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter