Trump ger toppjobb till ”ärkekonservativ” senator

Donald Trump fortsätter på den inslagna linjen med att utse kontroversiella medarbetare.

Efter utnämningen av Steven Bannon, som sänt chockvågor genom USA:s politiska klass, kommer nu ytterligare tre namn.

Enligt CBS har Trump erbjudit jobbet som justitieminister till Alabamasenatorn Jeff Sessions. Sessions beskrivs som en "ärkekonservativ" politiker (den femte mest konservativa senatorn i USA, enligt tidningen National Journal) och var en av de första senatorerna att stödja Trump.

Sessions utsågs år 1986 till federal domare av president Reagan, men nomineringen stoppades av – det republikanskdominerade – utskottet.

Detta efter att en tidigare afroamerikansk anställd vittnat om att Sessions fällt rasistiska kommentarer. Bland annat ska han ha kallat honom för "boy" samt skämtat om att Ku Klux Klan "var ok, tills jag fattade att de rökt marijuana". Han har också kallat de framstående medborgarrättsorganisationerna NAACP och ACLU för "oamerikanska". På senare tid har han varit en konsekvent supporter av Trumps förslag om att stoppa muslimer från att resa till USA.

För att Sessions ska kunna bli justitieminister krävs även här ett godkännande från kongressen, som också nu domineras av republikanerna.

"Rädslan för muslimer är rationell"

Trump har också erbjudit jobbet som nationell säkerhetsrådgivare till den tidigare generallöjtnanten Michael Flynn. Flynn är även han en kontroversiell figur i amerikansk politik. Den Rhode Island-födde 57-åringen deltagit i krigen i Irak och Afghanistan och har en gedigen militär bakgrund. Trots att han är registrerad demokrat har han tidigt ställt sig bakom Trump. I likhet med sin potentielle chef har han en förkärlek till mikrobloggen Twitter, där han bland annat skrivit att "rädslan för muslimer är rationell". Han har även sagt att islam är en politisk ideologi som gömmer sig bakom religion och kallat islam för cancer.

Aftonbladet Utrikes

Kopplingar till Ryssland

En annan likhet med Trump är att han anklagats för att ha kopplingar till Moskva.

Förra året höll han ett tal för den Kreml-finansierade tv-kanalen Russia Today och vid kanalens party i Moskva satt bredvid Ryssland president Vladimir Putin, skriver TT.

Han har också uppmärksammats för sin varma relation till den turkiske presidenten Edrogan – och krävt att Obama ska utlämna exilpolitikern Fethullah Gullen.

Ny CIA-chef

På fredagen stod det också klart att Trump vill utse den republikanske kongressledamoten Mike Pompeo till chef för CIA. Han har bland annat lett utredningen om attacken mot den amerikanska ambassaden i Benghazi, där ambassadören Chris Stevens dödades av jihadister.

Enligt TT har Flynn, Sessions och Pompeo alla tackat ja.

Giuliani mot nya jobb

Tidigare har det spekulerats om att New Yorks förre borgmästare Rudy Giuliani – en annan person som stött Trump genom hela processen – skulle vara aktuell för justitieministerposten. Han har nu istället siktet inställt på jobbet som utrikesminister, i konkurrens med höken och den före detta FN-ambassadören John Bolton och den tidigare Trump-kritikern Mitt Romney.

Elektorsrösterna är nyckeln – vi förklarar USA:s valsystem

Publisert:

LÄS VIDARE