Melania Trump vägrar Vita huset – på grund av sonens skola

avJoakim Magnå

NYHETER

Melania Trump tänker inte flytta in i Vita huset i Washington när maken Donald Trump blir president efter årsskiftet.

Anledningen är att parets tioårige son Barron inte ska behöva byta skola och lämna New York.

Foto: Evan Vucci/AP
Donald, Barron och Melania Trump.

När Donald Trump, 70, svärs in som president och flyttar in i Vita huset den 20 januari är det utan sin hustru och yngste son. Melania Trump, 46, och sonen Barron kommer att bo kvar i Trump Tower i New York.

Orsaken är att Barron Trump inte ska behöva lämna sin privatskola på Upper West Side på Manhattan.

”Mycket snart”

Uppgifterna bekräftades av Donald Trump på söndagen, enligt Washington Post. Melania och Barron flyttar in i Vita huset senare, eventuellt när skolåret är slut.

– Mycket snart efter att han har gått klart skolan, säger Donald Trump på en pressträff.

Presidentvalskampanjen har varit tuff för tioårige Barron. Hans mor vill göra omställningen till det nya livet så enkel för honom som möjligt.

– Melania står Barron extremt nära och de har kommit ännu närmare varandra under kampanjen, säger en källa nära Trumps kampanj som pratat med New York Post.

En annan källa uppger för tidningen att Melania Trump är beredd att resa till huvudstaden Washington när det behövs – för att uppfylla sina plikter som presidenthustru – men att fokus kommer att ligga på sonen Barron.

Har skett tidigare

Det är mycket ovanligt att USA:s första dam inte bor i Vita huset. Enligt Washington Post har det skett i två fall tidigare.

Landets första president (1789-1797), George Washington, och hans fru Martha bodde inte där – eftersom huset då inte var byggt. William Henry och Anna Harrison hann aldrig flytta in på grund av att han dog en månad efter att han tillträtt som USA:s nionde president (april 1841).

Beslutet att stanna kvar i New York gör att säkerheten runt Trump Tower måste skärpas, något både Secret Service och New York-polisen får ansvar för.