Svensk nazist kallas till EU-förhör

Publicerad 2016-11-14

Stefan Jacobsson, tidigare partiledare för nazistiska Svenskarnas parti, kallas till en sluten utfrågning i EU, rapporterar tidningen Expo.

Anledningen är att EU granskar sina utbetalningar till olika verksamheter.

Jacobsson företräder i dag det högerextrema paneuropeiska partiet APF.

– Det är inte klokt att svenska skattemedel går till att finansiera nazister, säger europaparlamentarikern Marita Ulvskog (S).

År 2014 skärpte Europaparlamentet regelverket om bidrag till paneuropeiska partier. Syftet var att förhindra att ekonomiskt stöd gick till partier som står i strid med EU:s grundläggande värderingar om mänskliga rättigheter.

”Oacceptabelt”

EU skärpte nyligen sina regler om bidrag till paneuropeiska partier. Europaparlamentets syfte med regeländringen var att förhindra ekonomiskt stöd till partier vars ideologi står i strid med EU:s grundläggande värderingar om mänskliga rättigheter.

Men trots det hårdare regelverket så beviljade Europaparlamentet i år 3,68 miljoner kronor till det högerextrema europeiska partiet Alliansen för fred och frihet, APF, enligt Expo.

– Det är oacceptabelt och bedrövligt, säger europaparlamentarikern Marita Ulvskog (S) till Aftonbladet.

Men nu riskerar man att bli av med bidragen.

Tidigare ledare för SvP

Stefan Jacobsson, tidigare partiledare för nazistiska Svenskarnas parti, är generalsekreterare för APF och har nu kallats till ett förhör i Europaparlamentets konstitutionella utskott, rapporterar Expo.se.

Där ska han förklara om högerextrema APF ställer upp på EU:s grundläggande värderingar om mänskliga rättigheter.

– Man kan inte betala ut pengar till partier eller personer som är antidemokratiska, säger Marita Ulvskog.

Det är ännu inte klart om Jacobsson kommer att dyka upp.

– Jag hoppas verkligen att det blir av.

Högerextrema från flera länder

EU-medel har, enligt Expo, hittills hjälpt till att finansiera möten och konferenser som verkat för att bygga ett internationellt högerextremt nätverk.

I APF finns, förutom Stefan Jacobsson, företrädare från tyska NPD som utreds för nazism i Tyskland och från nazistiska grekiska Gyllene gryning som i Grekland utreds för att vara en kriminell organisation.

Även personer från det italienska nyfascistiska partiet Forza Nuova och från danska Danskernes parti, en utbrytning från Danmarks Nationalsocialistiske Bevægelse, sitter med i APF.