Skulle laga gröt – då såg hon att det rörde sig bland grynen

1 av 2
NYHETER

Tina ville göra tomtegröt till sina barn nu inför julen. Men planerna ändrades när hon öppnade upp paketet med grötris.

– Man blev ju väldigt äcklad, det var lite obehagligt, säger hon.

Tina, som egentligen heter något annat, köpte grötris för några veckor sedan av märket Eldorado. Nu på söndagen, den andra advent, öppnade hon paketet för första gången.

– Jag hade tänkt att laga tomtegröt till barnen inför jul, säger hon.

Men planerna ändrades när hon öppnade påsen. Vid första anblicken såg det ut som svarta prickar bland grynen, men det var värre än så. De svarta prickarna var snarare små slags kryp som rörde sig.

– Man blev ju väldigt äcklad, det var lite obehagligt, säger hon och fortsätter:

– Jag är väldigt glad att jag såg det, tänk om det till exempel bara hade varit 40 ägg, då hade jag kanske inte märkt det.

  Tina la förpackningen i en plastpåse som hon förslöt noga och ställde utomhus. Det här var första och sista gången hon köpte en produkt från märket.

– Jag vill inte ha någon kompensation, jag vill bara inte att andra ska råka ut för samma sak. Det var verkligen ofräscht.

Eldorado:”Inte hört om något liknande”

Enligt Tina så är det inte möjligt att de små krypen kommit från hennes egna skafferi då detta inte uppstått i någon av de andra varorna och då förpackningen var helt oöppnad

Claes Salomonsson, presschef hos Axfood som har varumärket Eldorado, säger att det är första gången han hör talas om det denna typ av fall och att han inte vet hur det kan komma sig.

– Vi beklagar så klart det inträffade.

Han uppmanar Tina att lämna in produkten till butiken där hon köpte den så att Axfood kan undersöka saken. Han skulle även vilja komma i kontakt med henne så att hon kan få kompensation.

– För mig var det här helt nytt och vi är jättemåna om att ta reda på vad som hänt.

”Lägger ägg i riskorn”

Enligt Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet, rör det sig om vivlar.

– Det troligaste är att det är en risvivel eller en kornvivel, men utifrån filmen kan jag inte avgöra vilken. De lägger ägg i riskorn och larven lever hela sitt liv i detta riskorn. Nu har pupporna kläckts och de vuxna skalbaggarna kommit ut, säger han.