Högerextreme Hofer vill framstå som en hygglig och sansad politiker

avWolfgang Hansson

1 av 4

WIEN. På en av valaffischerna har någon ritat en Hitlermustash på Norbert Hofers leende överläpp.

När han håller sitt sista valtal gör Norbert Hofer allt han kan för att motverka bilden av en högerextremist som är på väg att ta över makten och störta Österrike i kaos.

Stämman är mild, gesterna återhållsamma. Han vill visa upp sig som en politiker som alla andra.

Ute piskar regnet ner. Här inne i den gamla, vackra och julpyntade börssalen strömmar värmen mot Hofer.

Han framträder i mörk kostym och en djupröd slips. Några hårslingor som brukar ligga perfekt har fallit ner i pannan.

Högerpopulistiska FPÖ:s kandidat till presidentposten ser sliten ut trots att han försöker le så ofta som möjligt. Det har varit en osedvanligt lång valkampanj. Valet som ursprungligen hölls i maj vanns av hans motståndare Alexander van der Bellen med bara 30 000 rösters marginal. Men FPÖ överklagade därför att poströsterna räknats på ett felaktigt sätt och fick rätt av författningsdomstolen. Ett omval utlystes till början av oktober. Men några veckor innan upptäcktes att klistret i kuverten till poströsterna var så dåligt att det släppte. Teoretiskt skulle någon därmed kunna byta ut valsedlar.

Presidentvalet fick pinsamt nog skjutas upp ännu en gång.

Rötter i nazismen

Det är därför som Hofers röst nu låter ansträngd, blicken är lite ofokuserad och huden lite gråaktig.

Men taktiken att framställa sig som den hygglige och sansade kandidaten släpper inte Hofer. Den kan vara hans biljett till presidentposten i valet som hålls på söndag.

FPÖ är ett parti som har mycket gemensamt med Sverigedemokraterna, Nationella Fronten i Frankrike eller UKIP i Storbritannien. De ingår alla i den våg av högerpopulism och nationalism som sveper över Europa och USA. En våg som håller på att normalisera åsikter som för bara något år sedan ansågs för extrema för att höra hemma i den vanliga politiken.

FPÖ har sina rötter i nazismen och växte till en maktfaktor under sin förre karismatiske ledare Jörg Haider.

”Autentisk”

I dag leder partiet i opinionsmätningarna inför nästa parlamentsval 2018. Över 30 procent av österrikarna säger att de tänker rösta på FPÖ.

– Väljarna har helt enkelt tröttnat på de etablerade partierna, socialdemokraterna och de konservativa, som turats om att styra i årtionden, säger Andreas Stupka som till valmötet klätt upp sig i en klassisk österrikisk kavaj.

– De vill ha förändring och nytänkande.

Stupka gillar Hofer för att han "är autentisk" och för att han talar "på ett sätt så att folk förstår".

Jutta Brunner som också åhört talet högaktar Hofer för att han "lyssnar och tar folks oro på allvar".

– Vi är inget extremistparti, säger Hofer från talarstolen som är omgiven av österrikiska flaggor och en stor pyntad gran. Bakom Hofer har en stor affisch med hans valslogan "Din nation behöver dig" spänts upp.

Han återkommer hela tiden till temat "att ingen ska skämmas för att känna stolthet över att vara österrikare".

Vill inte lämna EU

Invandringen är ett annat favorittema där Hofer inte bara vill stoppa nya flyktingar utan också kasta ut många av de 120 000 som Österrike tog emot förra året.

– Varje invandrare kostar flera miljoner kronor, förklarar Hofer. De pengarna kan vi använda på ett klokare sätt genom att upprätta säkra zoner i Nordafrika där flyktingar kan söka asyl. Men bara de 20-25 procent som verkligen behöver skydd ska få komma och bara tillfälligt. När problemen i deras hemländer rättat till sig ska de skickas tillbaka.

I motsats till många andra populistpartier så är Hofer inte för att Österrike ska lämna EU. Istället vill han att EU ska reformeras och följa sina egna regler.

Hofer knäpper upp en knapp i kavajen.

– I Schengenavtalet garanterade alla medlemsländer att de skulle skydda EU:s yttre gräns. Enligt Dublinförordningen skulle alla flyktingar få sina asylsökningar prövade i ett första EU-land de kom till. Men det struntade medlemsländerna i. Istället lät vi flyktingarna åka till de länder där de kunde få mest bidrag. Blir jag president ska jag se till att EU följer sina egna regler.

Publiken jublar. När Hofer avslutat sitt tal med orden "Leve vårt älskade fosterland" reser sig människor upp och ge honom stående ovationer.

På söndag kväll vet vi om det räcker.

ARTIKELN HANDLAR OM