Kommunalråd hotar invånare med polisanmälan – efter nakenskandal

Kommunalrådet Kjell Hedvall (S) följde tusentals konton med sexuellt innehåll på Instagram.

Nu har han kontaktat flera kommuninvånare som uppmärksammat saken på Facebook – och hotar med polisanmälan.

– Det känns som att han vill hota allmänheten till tystnad, säger Vanja Thörnqvist Miles, en av dem som blivit kontaktade av politikern.

Det socialdemokratiska kommunalrådet i Lidköping, Kjell Hedvall, uppmärksammades i veckan för sitt Instagramkonto. Bland de 7 000 konton han följde fanns en lång rad konton med öppet pornografiskt och lättklätt innehåll.

– Någon annan har gjort det utan min vetskap, sa politikern till sitt försvar.

I kommunen som Kjell Hedvall styr väckte nyheten uppståndelse och många invånare delade Aftonbladets artikel på Facebook.

Men uppmärksamheten har inte uppskattats av kommunstyrelsens ordförande.

Krävde förklaring

Under veckan har Kjell Hedvall hört av sig till flera personer och bett dem be om ursäkt för att de delat och kommenterat avslöjandet. För ett antal Lidköpingsbor har han också förklarat att han sammanställt en lista över personer som nu ska polisanmälas för förtal.

Vanja Thörnqvist Miles, 42, fick i torsdags ett Facebookmeddelande från kommunalrådet, som hon aldrig varit i kontakt med tidigare. I meddelandet skriver Kjell Hedvall att han "håller på och lirkar upp en större härva av förtal/förolämpning emot mig" samt att han gärna skulle vilja ha reda på hennes "åsikt om gubbsjuka" och vad hon har för belägg för detta.

– Han skrev att de håller på med en utredning gällande förtal och att jag kallat honom gubbsjuk. Det ville han ha en förklaring till, säger Vanja Thörnqvist Miles.

”Jätteobehagligt”

Hon förvånas över att kommunalrådet, som är en offentlig person i Lidköping, väljer att kontakta allmänheten för att de uppmärksammat honom på sociala medier.

– Jag tyckte att det var jätteobehagligt eftersom meddelandet framstod som en förtäckt hotelse. Det blir ju som att han tar lagen i egna händer och nästan vill hota allmänheten och oss som bor häromkring, att han vill tysta oss för vad vi tycker och tänker, säger Vanja Thörnqvist Miles.

En annan kvinna som Aftonbladet varit i kontakt med berättar att hon inte vågar ställa upp med sitt namn eftersom hon upplever situationen som obehaglig.

– Han ville att jag skulle be om ursäkt och ta tillbaka det jag har skrivit och så undrade han vad jag baserade det på. Om jag inte gjorde det skulle jag polisanmälas, säger kvinnan.

"Ville ge henne en chans"

Trots att kvinnan bad om att Kjell Hedvall inte skulle kontakta henne mer fortsatte han.

– Jag tycker att det är så fruktansvärt obehagligt att bli hotad av en ledande politiker på det här viset, säger hon.

Kjell Hedvall har inte velat ställa upp på en telefonintervju med Aftonbladet men bekräftar per sms att han skickat meddelanden till kvinnorna.

"Skriver man förolämpningar vilket en person gjort så ville jag ge henne en chans att förklara sin åsikt", skriver han. Efter att Aftonbladet nämnt fler exempel bekräftar han också de kontakterna. Han uppger också i ett sms till Aftonbladet: "Klart det finns yttrandefrihet. Man får dock inte skriva vad man vill. Får inte du heller göra".

Publisert: