Inspelning avslöjar Grand Hotels vd

Grand Hotels vd Pia Djupmark hävdar att det inte var av rädsla för "negativ publicitet" som hon ville avboka SD.

Men i ett inspelat samtal med SD:s kommunikationschef får hon frågan varför "regimer som hugger huvudet av folk" får vara på Grand men inte SD.

Då svarar hon så här:

– Det är för att det inte är i media.

Pia Djupmark, vd på Grand Hotel, har under söndagen sagt att SD aldrig borde ha fått hålla sin gala på hotellet i fredags.

I ett pressmeddelande skriver hon bland annat:

"När vi för 7 veckor sedan började agera för att komma ur kontraktet var det dock inte negativ publicitet vi tänkte på, vi ville helt enkelt inte ha arrangemanget här”.

För sju veckor sedan, den 28 september, träffade hon Joakim Wallerstein, SD:s kommunikationschef. Anledningen till mötet var efterspelet till en artikel i Expressen där det stod att galan skulle hållas på Grand.

Orolig för "negativ publicitet"

Och av det inspelade samtalet, som Aftonbladet hört delar av, framgår att det just var ”negativ publicitet” hon oroade sig för.

 – Ni har inte haft problem att ha gäster från diverse regimer som hugger huvudet av folk. Och det har förmodligen inte din personal tänkt på heller, säger Wallerstein till henne.

– Nej, svarar Djupmark och fortsätter:

– Jag tror att det är för att det inte är i media, liksom. Det är ingen som frågar oss… "Bor Justin Bieber här?". Vi svarar inte på det.

Hon säger också i samtalet att man "får ha olika åsikter i Sverige" och att det är därför "vi bor här".

– Men nu har det gått ut ganska stort i media. Det är därför folk reagerar. Det är därför mina kunder, mina gäster reagerar. Det hade de inte tänkt på annars.

"Måste agera när det blir affärskritiskt"

I dagens pressmeddelande skriver Pia Djupmark: "Något av det svåraste med detta har varit att så många trott att vi inte förstått, att vi inte haft någon moralisk kompass alls. Vi förstod".

Men i de delar av det inspelade samtalet med Joakim Wallerstein som Aftonbladet lyssnat på framgår att det främst är av affärsskäl som hon vill avstyra galan. Pia Djupmark oroas över att "gäster inte skulle vilja bo eller konferera här, personalen som inte vill jobba".

När det blir "affärskritiskt" måste hon agera, som hon säger:

– Jösses. Jag försöker driva det här som vilket bolag som helst. Att vi skulle tappa de här traditionella sakerna känns inte så kul, säger Pia Djupmark.

Det framgår också tydligt i samtalet att hon är medveten om att SD är galans värd.

– Jag har ingen åsikt, jag värderar inte, det gör jag verkligen inte, säger hon i samtalet med Wallerstein den 28 september.

"SD får göra vilka bokningar de vill"

Till Aftonbladet på söndagskvällen säger Pia Djupmark att SD aldrig har varit problemet.

– Jag vill inte lägga partipolitiska värderingar i detta, det handlar om människors lika värde och hur våra andra gäster och medarbetare uppfattar något. SD får göra vilka bokningar de vill här. Men det är också skillnad på en galatillställning, som de ju gjorde detta till, och en restaurangbokning eller en övernattning. I slutändan handlar om att det är IDDE som var slutkund och stod på fakturan. Och deras värdegrund delar vi inte.

Det hon syftar på är tankesmedjan IDDE, som är knuten till den partigrupp i Europaparlamentet som Sverigedemokraterna och bland annat brittiska Ukip tillhör.

Men under samtalet med Wallerstein i september nämner du inte IDDE en enda gång. Varför?

– Om jag ska vara helt ärlig hade jag inte den kunskapen då som jag har nu. IDDE hade en kontaktperson i London men jag valde att prata med Wallerstein, gå den snabbaste vägen så att säga, för att försöka få dem att avboka.

Av samtalet med Wallerstein i september får man intrycket att du var rädd för "negativ publicitet"?

– Vi visste inte riktig vad IDDE var för nåt då. Men när det gick ut i media förstod vi vad vilka de är och vad det kunde få för konsekvenser. Jag kunde någonstans förutse att det inte var bra.

När du fick frågan om varför representanter för diktaturer får vara på Grand men inte SD svarade du: "Det är inte i media".

– Den frågan måste ha ställts i ett annat sammanhang eller så har jag tolkat den fel. Jag har bara varit här i tre år. Jag har ingen aning om vad som har hänt historiskt här. Och vi pratar aldrig om speciella event, men nu har vi gjort ett undantag. Men det här är en mycket större fråga än vad som står i media.

Du säger i dag att pengar inte var skälet till att ni ville avboka galan, men i samtalet med Wallerstein från september får man intrycket att det bara handlar om pengar. Kommentar?

– Vi fick massor av frågor från kunder och personal i september och jag såg en risk för att det skulle få affärsmässiga konsekvenser. Jag trodde att det var ett argument som skulle vara lättare att övertyga Sverigedemokraterna med än moraliska och etiska argument. Min bedömning var att de moraliska frågorna snarare skulle göra det svårare att övertyga dem.

Är du inte rädd att ert agerande ska uppfattas som hyckleri?

– Jag vet bara vad jag tycker och i vilken ordning vi har gjort saker. Det är inte på grund av pengarna vi gör det det här. Vi genomförde arrangemanget. Sen kom det mycket ringar på vattnet. Då kände vi att det är rätt många oskyldiga som vi har satt i en obehaglig situation. Våra samarbetspartners och deras samarbetspartners. Jag får lika mycket kritik för det jag sa i dag. Jag borde ha tagit ett annat beslut, säger Pia Djupmark.

Publisert: