Clinton drar ifrån i slutprognos

avOskar Forsberg, Staffan Dickson

1 av 12

Sajten Five Thirty-Eight, med opinionsexperten Nate Silver i spetsen, har lämnat sin slutprognos för hur det amerikanska presidentvalet slutar.

I takt med att vallokalerna öppnat har Hillary Clinton dragit ifrån och bedöms nu ha 71,4 procents chans att vinna. Samtidigt skriver han i sin liveblogg: Det kommer att bli en väldigt lång natt.

Nate Silver är analytikern som nu satsar på nya framgångar vid pokerbordet.

Nate Silver, grundare av sajten Five Thirty-Eight, fick stor uppmärksamhet när han prickade rätt vinnare i samtliga 50 delstater vid presidentvalet 2012. Silver skriver nu att Clinton haft sådan framgång under de sista dagarna av sin valkampanj att hon kunnat dra ifrån i opinionsmätningarna.

På Twitter meddelar han att sajten nu har lämnat sin slutprognos för hur valet slutar. Enligt den har Hillary Clinton 71,4 procents chans att vinna, medan Trump bedöms ha 28,6 procents chans att ta hem segern.

I den viktiga vågmästarstaten Florida bedöms Clinton ha 55,1 procents chans att vinna.

”Kommer att bli en lång natt”

Nate Silver varnar dock för att andelen osäkra väljare är betydligt högre än vanligt, vilket gör risken för felbedömningar högre.

Five Thirty-Eight använder en metod där olika mätningar vägs samman för att sedan viktas utifrån bland annat kvalitet och historiskt utfall.

Senare under natten skriver han i sin liveblogg att om Trump vinner så blir det med en hårsmåns marginal genom att vinna vågmästardelstaterna. ”Och det kommer att bli en väldigt lång natt”, skriver Nate Silver.

EXPERTEN: ”Världen kommer inte att gå under”

SEGERTALET: ”Det är dags för oss att enas”

USA-VALET I SIFFROR: Vita kvinnor och latinos fällde Clinton

CHATT: Så påverkar Trump din ekonomi

RESULTATET: ”Fick flest röster – förlorade ändå”

Sannolikhet just nu att bli president:

Clinton: 71,4%   Trump: 28,6%

Hur kan det skilja så mycket fast opinionen är jämn? Klicka här för förklaring.

Källa: FiveThirtyEight 8 nov (baserat på prognos i alla stater).

Sammanställning: Johan Furusjö

USA-valet – det krävs för seger

Detta krävs för Clintonseger

I princip att prognoserna håller. Enligt ­Fivethirtyeight, New York Times, ­Poli­tico, Fox News och i princip alla ­etablerade amerikanska opinions- eller ­nyhetssajter är Hillary klar favorit. Steg ett för att ­säkra segern är dock att vinna Florida. Det skulle göra vägen till seger lång för Trump. Förlorar Clinton Florida kan hon ändå säkra segern genom att ta exempelvis North Carolina, Nevada eller Arizona - tre stater Trump i princip måste ta även om han vinner ­Florida.

Detta krävs för Trumpseger

Florida, staten är så pass viktig för Trump att det tål att upprepas. Dess­utom behöver Trump också ta hem ­några av de andra vågmästarstaterna, som viktiga Pennsylvania med sina 20 elektorer.

Vinner Trump inte Florida kan det ­ändå gå vägen om han tar hem både ­Colorado och Pennsylvania. Och ­North Carolina är fortfarande en ­viktig stat för båda kandidaterna.

Extra fakta

Alla de 1 024 olika scenarierna för hur valet kan gå finns i en sammanställning från New York Times. Tidningen konstaterar att det för Clinton nu finns 693 sätt att vinna. För Trump finns det 315.

 PLUS:  USA:s framtid

ARTIKELN HANDLAR OM