Styvsonen slutade andas – möttes av SOS:s talsvar

1 av 4
NYHETER

Mitt i natten slutade Pelle Palenryds 2-årige styvson att andas.

I panik ringde han 112 och flera signaler gick fram – sedan mötte han SOS Alarms talsvar.

– Jag blev helt tom i huvudet, det handlar om sekunder, säger han.

Vid klockan 02.30 för några veckor sedan vaknade lille Harley, 2, och ville inte sova. Hans styvpappa Pelle Palenryd, 51, trodde att allt var som vanligt, men efter en stund slutade Harley att andas.

– Han började låta väldigt konstigt, var helt färglös på kroppen, andades med knappt ett andetag i minuten och var medvetslös, berättar Pelle Palenryd.

Han slog direkt larm till 112 och efter flera signaler kom han äntligen fram – men då möttes han av SOS Alarms talsvar.

– Det tog en fruktansvärd tid. Vi väntade tre signaler och sedan kom talsvar på först svenska och sedan engelska, säger han och tillägger att ”varje sekund räknas”.

”Sekunderna sprang iväg”

Familjen bor i Hishult, ett litet samhälle i Laholms kommun, så närmsta ambulans och hjälp är mil därifrån.

– Jag blev helt tom i huvudet och tänkte ”vad fan är detta”. Telefonsvar ska man inte behöva möta, det får inte hända, sekunderna bara sprang iväg, säger han.

Trots paniken under samtalet med SOS kunde de få hjälp av deltidsbrandkåren i kommunen som snabbt kom till platsen. I brandbilen fanns en sjuksköterska.

– När sköterskan kom in så trodde hon inte att hans liv skulle gå att rädda, han hade dålig puls och pupillerna reagerade inte.

– Tre signaler är mellan 30 sekunder, det är nästan en hel minut som är bortkastad på bara signalerna. SOS ska svara direkt. Nästa gång kanske det inte finns någon deltidsbrandkår och utan den hade han inte överlevt.

Efter en stund kom en ambulans och Harley fördes till sjukhus.

SOS Alarm: ”Är olyckligt”

SOS Alarm kan inte prata om det enskilda fallet utan hänvisar till patientsekretess.

– Man ska inte behöva vänta så länge, säger Martin Lundblad, platschef på SOS Alarm.

Enligt Martin Lundblad är talsvaret ingen telefonsvarare, utan finns för att meddela personen att den ringt rätt och att de kommer svara när det finns mindre att göra.

Nu ska händelsen utredas.

– Vi har anmält det till vår avdelning för vårdkvalitet för att titta på vad som gått fel, om något har gått fel, säger han.

Lille Harley hade drabbats av lunginflammation, men varför det gick så illa vet familjen inte i nuläget. Nu mår han lika bra som innan händelsen.

– Han blev helt återställd, han springer runt hejvilt här nu och passar på att göra allting som han inte får när jag pratar med dig, säger Pelle Palenryd.

Men från och med nu kontrollerar föräldrarna att han fortfarande andas när han sover.

– Man tänker vad händer om det händer något annat i framtiden, säger han.

– Nästa gång kanske den minuten behövs. Det ska inte kosta liv för att SOS blir överbelastat med folk som ringer fel eller för att folk ringer om småsaker, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM

SOS Alarm