Så många koppar kaffe kan förebygga livmodercancer

Av: Marielle Theander Olsson

Publicerad:
Uppdaterad:
En studie visar att fyra koppar kaffe om dagen kan minska risken för livmodercancer.
Foto: COLOURBOX
En studie visar att fyra koppar kaffe om dagen kan minska risken för livmodercancer.

Här kommer goda nyheter för kvinnor som älskar kaffe. Fyra koppar om dagen kan minska risken att drabbas av cancer i livmodern, enligt en ny studie.

En amerikansk studie visar att kvinnor som dricker minst fyra koppar kaffe om dagen löper lägre risk att drabbas av cancer i livmodern, skriver Live Science. Risken var 22 procent lägre, jämfört med kvinnor som inte dricker kaffe.

Studien presenterades på American Association for Cancer Research årliga möte den 18 april.

– Resultaten visar att det finns ett samband mellan kaffeintag och risken för livmodercancer. Forskarna fann att kaffedrickande är en faktor som skyddar mot den här typen av cancer, säger Marta Crous-Bou, medicinsk forskare vid Harvard och ansvarig för studien, till Live Science.

Två-tre koppar kan skydda

Forskarna undersökte data från 19 tidigare studier och ungefär 40 000 kvinnor medverkade totalt. Cirka 12 000 av dem hade fått diagnosen livmodercancer och övriga som var friska fungerade som kontrollpersoner.

Enligt studien kunde även två, tre koppar kaffe om dagen leda till sju procents lägre risk att utveckla livmodercancer.

Vid en jämförelse med BMI fann dock forskarna att kaffets skyddande effekter bara syntes när kvinnorna hade ett BMI som visade på övervikt eller fetma.

– Kvinnor med normalvikt enligt BMI hade inga fördelar av att dricka kaffe. Ett högt BMI är en stark riskfaktor för livmodercancer, säger Crous-Bou till Live Science.

Koffeinfritt ger inte samma effekt

Enligt studien tycks inte koffeinfritt kaffe ge samma skyddande effekt. Forskarna har inte specifikt undersökt faktorerna som kan förklara sambandet mellan kaffe och livmodercancer, men de tror att vissa komponenter i kaffet kan sänka nivåerna av östrogen och insulin.

– Både östrogen och insulin har visat sig spela en viss roll i utvecklingen av livmodercancer, säger Crous-Bou till Live Science.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN