MP-toppens hårda kritik mot Åsa Romson

1 av 5

avGustaf Tronarp, John Granlund

NYHETER

Nu närmar sig ödestimmen för Åsa Romson (MP) och Gustav Fridolin (MP).

Under denna vecka kommer valberedningen att lägga fram förslag på vilka som kan tänkas ersätta språkrören.

I SVT:s ”Agenda” i går sa tunga MP-riksdagsledamoten Karin Svensson Smith att hon anser att Romson bör avgå.

– Ett parti som vill ha inflytande måste ha företrädare som folk har förtroende för, sa hon till Aftonbladet efter sändningen.

Språkrören Åsa Romson och Gustav Fridolin satsade allt på ett kort när de i måndags kallade till en presskonferens och sa att "de är beredda att lämna över" men att de "vill sitta kvar".

Men krisen kring Miljöpartiet och islamistisk extremism har inte velat lägga sig trots utspelet.

Dessutom har kaoset tvingat ner partiets opinionssiffror till rekordlåga 5,5 procent i Svensk väljaropinion.

”Väldigt begränsad tid”

Flera distrikt går nu öppet ut med att man vill se ett eller båda av språkrören utbytta samtidigt som andra distrikt inte vill gå ut med sin ståndpunkt.

– De språkrör vi har, har grävt sin grop djupare och det är svårt att ta sig ur den. Om vi ska rädda förtroendet för partiet nu måste vi byta ledarpar, sa Annika Eriksson (MP), distriktsordförande Norrbotten, i SVT:s ”Agenda” på söndagskvällen.

Tung kritik

Den profilerade riksdagsledamoten Karin Svensson Smith (MP) sa under sändningen att hon vill se Åsa Romson utbytt mot nuvarande biståndsministern Isabella Lövin (MP).

– Har väljarna inte respekt och förtroende så fungerar det inte, sa Svensson Smith.

Efter sändningen utvecklade Svensson Smith sin kritik för Aftonbladet.

– I valet 2018 behövs ett grönt parti mer än någonsin. Då behöver vi företrädare som folk har förtroende för, och som kan visa att man återkommer resultat.

– Isabella Lövin har visat det, både när hon blev invald till EU-parlamentet första gången och 2014 när Miljöpartiet fick 15 procent av rösterna.

Enligt Karin Svensson Smith talar det mesta emot att Åsa Romson kommer att kunna återupprätta väljarnas förtroende.

– Jag trodde att hon skulle klara av att upprätta ett förtroende bland folk, men hon har tyvärr inte lyckats med det. Det tycker jag är väldigt sorgligt, säger hon till Aftonbladet, och fortsätter:

– Gustav har möjlighet att återhämta det tapp som han haft. Han har heller inte varit nere på samma nivåer som Åsa.

”En hel del förslag”

Vid midnatt gick  tidsfristen ut för att komma in med förslag på nya språkrör till partiets rikvalberedning. Och redan under veckan kommer valberedningen att ta beslut om vilka som ska nomineras till språkrörsposterna - som ska utses på partikongressen den 13-15 maj.

– Vi har en väldigt begränsad tid till vårt förfogande men vi gör allt vad vi kan för att hinna med. Vi måste vara klara ett par dagar eller kanske någon vecka innan kongressen, säger Anna Kelemen som representerar Skaraborg i valberedningen.

För att få ett bättre underlag inför sitt beslut intervjuar valberedningen tänkbara kandidater över telefon och genom personliga möten. Och redan nu har urvalsgruppen börjat intervjua möjliga ersättare till språkrören.

– Det här är ett pågående arbete som redan har påbörjats. Och fortfarande rullar det in förslag från olika distrikt på personer, säger Anna Kelemen.

– Vi har en hel del förslag och det är vi jätteglada för. Det är bra att vi har många att välja på.

”Upp till kongressen”

När valberedningen tagit sitt beslut kommer de nominerade personerna att presenteras.

– Vi kommer att gå ut med ett resultat, vilka vi vill nominera från riksvalberedningen, och sedan är det upp till kongressen att avgöra, säger Alireza Mosahafi som representerar Miljöpartiets distrikt i Västerbotten.

ARTIKELN HANDLAR OM