AKB försvarar invandringskritiker

Av: Olof Svensson, Pär Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

AKB: Förstår att de känner ilska eller besvikelse

Anna Kinberg Batra (M).
Anna Kinberg Batra (M).

Anna Kinberg Batra anser att de som varnat för en ohållbar invandring blivit motarbetade och utfrysta.

– Den som för några år sedan sa att Sveriges migrationspolitik är ohållbar kunde mötas av misstänksamhet eller till och med bli kallad rasist, säger M-ledaren.

I en debattartikel i Aftonbladet radar hon upp sina argument för en stramare migrationspolitik.

Moderatledaren Anna Kinberg Batra argumenterar i debattartikeln för att Sverige måste ha en stramare migrationspolitik än vad hon tidigare ansett. "Det är uppenbart att alliansregeringen misslyckades med integrationen", skriver hon. För att lyckas med integrationen krävs en omprövning av migrationspolitiken, menar M-ledaren.

"Därför har jag omprövat Moderaternas migrationspolitik, med skärpt kontroll över Sveriges gränser, tillfälliga uppehållstillstånd och tydligare krav på egen försörjning."

Anna Kinberg Batra skriver vidare att Moderaterna menar allvar med öppenhet, välkomnande och tolerans. Samtidigt skriver hon att hon har förståelse för de som tycker annorlunda.

LÄS VIDARE

Kunde mötas av misstänksamhet

"Samtidigt finns det människor som på seriös grund har varnat för en ohållbar situation, men som inte har blivit lyssnade till, ibland rent av motarbetade eller utfrysta. Jag förstår att de känner ilska eller besvikelse."

Du skriver i artikeln att du förstår ilskan hos de som varnade för utvecklingen men blev utfrysta. Vilka menar du och hur menar du?

– Den som för några år sedan sa att Sveriges migrationspolitik är ohållbar kunde mötas av misstänksamhet eller till och med bli kallad rasist. Det tror inte jag för debatten framåt alls. Det är ändå en lärdom man måste dra. Den ohållbara situation vi sett nu på den senaste tiden grundlades ju faktiskt i politik som förts längre tillbaka. 

”Vi misslyckades”

Har även ni moderater anledning till självkritik? Det var ju en diskussion kring uttalanden som statsråd gjorde i Alliansregeringen.

– Det fanns en diskussion även hos oss där det kunde bli väldigt hårda ord mellan olika företrädare. Vi misslyckades med integrationen och vi förde inte en långsiktigt hållbar migrationspolitik. Det är min slutsats av de senaste åren, det är därför jag omprövar migrationspolitiken. Det tycker jag är viktigt att man kan göra utan att kallas för det ena eller andra.

Varför var det viktigt att skriva debattartikeln i dag – mycket av det du skriver om är redan känd M-politik?

– Så länge frågan ställs ibland om hur Moderaterna agerar och vart vi är på väg så svarar jag gärna. Det här är viktigt. Vi hade en ohållbar situation men också en ohållbar politik. Migrationspolitik handlar inte bara om vad som inträffade hösten 2015 utan måste handla om hur man under åratal framåt kan ha en hållbar och ansvarsfull politik. Det tycker jag man ska ta ansvar för, både när man ser tillbaka och framåt.

Ingen ska tvivla på att Moderaternas förändrade invandringspolitik är på riktigt?

– Precis så.

Hanif Bali har gått över gränsen

Under ett möte med riksdagsjournalisterna på tisdagsförmiddagen sa Anna Kinberg Batra även att hon tycker att riksdagsledamoten Hanif Bali gått över gränsen i sociala medier.

– Det är väl känt att Hanif Bali är en bra bit ut på gränsen för det acceptabla i det offentliga samtalet. Vi har en dialog om det ibland.

– Men att många blir arga är inte nödvändigt en nackdel. Där ska vi säga att han är på gränsen.

På frågan om Hanif Bali varit över gränsen svarade hon:

– Stundtals över. Det har han ju varit.

Publicerad: