Svenskar stoppade våldtäktsman i USA – ilska efter domen

1 av 4
NYHETER

Våldtäktsfallet på anrika Stanfords universitet har rört upp känslor i USA.

Hård kritik har riktats efter den milda domen mot 20-årige förövaren Brock Turner – som stoppades under våldtäkten av svenskarna Carl-Fredrik Arndt och Peter Jonsson.

– Straffet motsvarar inte brottet, säger åklagaren Jeff Rosen.

Turerna kring våldtäkten på Stanfords universitet i Kalifornien har varit många.

Själva brottet inträffade i januari förra året. Bakom en sopcontainer på skolområdet våldtogs en ung kvinna av Brock Turner.

Då cyklade de två svenska doktoranderna Carl-Fredrik Arndt och Peter Jonsson förbi.

”Verkade konstigt”

De såg från nära håll hur mannen låg över kvinnan.

– Vi ser att hon inte rör sig, medan han rör sig väldigt mycket. Så vi stannar till och tänker att det här verkar väldigt konstigt, säger Carl-Fredrik till Expressen.

När de närmat sig mer ser de att kvinnan definitivt inte rör sig. Efter att ha konfronterat Brock Turner flyr den amerikanske studenten.

– Jag kollar så att tjejen lever, för hon låg helt stilla, medan Peter direkt springer efter och lyckas fånga honom kanske 30 meter senare. Sedan håller vi fast honom tills polisen kommer, säger Carl-Fredrik Arndt till Expressen.

I USA har de båda svenskarna hyllats som hjältar och de har medverkat i en rad medier, exempelvis NBC News.

Däremot har det blivit en diskussion kring straffet som den 20-årige simtalangen Brock Turner fick.

I domstol dömdes han till sex månaders fängelse för brottet som kunde ha gett upp till 14 års fängelse, enligt brittiska The Guardian. Bland kritiker mot domen finns bland andra Michele Dauber, juridikprofessor vid just Stanford.

– Domaren måste ha gjort allt för att tillmötesgå den här mannen, säger hon enligt NBC.

Liknande bakgrund

Både hon och andra kritiker menar att domaren Aaron Persky dömt ett milt straff och hävdar att en förklaring kan vara att han har liknande bakgrund som Brock Turner, med en lovande idrottskarriär vid Stanford bakom sig.

Något som också varit omdiskuterat är det långa uttalandet som offret lämnade under rättegången, något som bland andra Buzzfeed publicerat i sin helhet.

”Han är för alltid registrerad som sexförbrytare. Det kommer alltid att finnas där. Precis som det han gjorde mot mig alltid kommer att finnas där, och inte bara försvinna efter några år. Det stannar med mig, som en del av min identitet och har för alltid förändrat hur jag ser på mig själv och för hur jag kommer leva resten av mitt liv”, läste kvinnan bland annat upp i rätten.

Hon nämnde även de två svenskarna:

”Viktigast av allt, tack till de två män som räddade mig, som jag ännu inte träffat. Jag sover med två cyklar som jag ritat ovanför min säng som en påminnelse om att det finns hjältar i denna historia.”

ARTIKELN HANDLAR OM

USA