Brott

Kvinna vaknade av övergrepp i taxi

Av: 

Christoffer Nilsson

Susanna Hållbus

NYHETER

Taxichefen: Sällan sanning bakom anmälan

En kvinna har anmält att hon blivit våldtagen i en Taxi 020-bil i Stockholm.

Kvinnan uppgav att hon somnade under färden men vaknade av att föraren förgrep sig på henne.

– Det är ytterst, ytterst sällan som det är sanningen man säger när man polisanmäler, säger Frederick Scholander, marknadschef vid Taxi 020, till DN.

Polisen larmades om den misstänkta våldtäkten vid 03-tiden natten mot måndag.

En kvinna i 25-årsåldern ska då ha uppgett att hon somnade till under en taxifärd i Stockholm. Hon vaknade sedan av ett pågående övergrepp, enligt anmälan.

– Kvinnan vaknade av att föraren tog på bröst och underliv. Det jag känner till är att hon lyckades registrera förarlegitimationen. På så vis kunde mannen anhållas i sin frånvaro och sedan gripas, säger Sven-Erik Olsson, informatör vid Stockholmspolisens ledningscentral.

Var inte i tjänst – körde ändå

Av polisens händelserapport framgår att föraren åkte i en av Taxi 020:s bilar.

”Taxi 020 har inte haft den aktuella bilen i tjänst. Arbetsteorin är att utpekad har varit ute och kört på eget bevåg”, står det i rapporten enligt polisen.

– När polisen kontrollerade uppgifterna om föraren visade det sig att han inte var i tjänst under natten. Uppenbarligen var han ändå ute och körde, säger Sven Erik Olsson.

Greps i samband med husrannsakan

I samband med en husrannsakan kunde den utpekade mannen, som är i 45-årsåldern, gripas under morgonen misstänkt för våldtäkt.

– Jag har ingen information om hur han ställer sig till misstankarna, säger Sven-Erik Olsson.

Frederick Scholander, marknadschef och informationsansvarig på Taxi 020, hade vid en första kontakt ingen information om händelsen och kunde inte kommentera anmälan i detalj.

– Rent spontant kan jag säga att, oavsett om det är i tjänst eller privat, så är det fruktansvärt om man utnyttjar vårt varumärke för att begå brott, säger Scholander.

Han fortsätter:

– Vi har försökt komma i kontakt med föraren men han svarar inte i telefon, säger han.

Taxi 020-chefen: Sällan sanning bakom anmälan

Senare under dagen uppger Frederick Scholander att taxiföraren skulle avskedas vid en eventuell dom.

– Men jag kan säga så här – min erfarenhet efter att ha jobbat här i 13 år och vi har några sådana här om året – är att det är ytterst, ytterst sällan som det är sanningen man säger när man polisanmäler. Och det kan finnas många olika skäl till det, säger Scholander till DN.

Till Aftonbladet säger han:

– Sådant här händer – tyvärr – med jämna mellanrum i branschen. Och jag har varit med såpass länge och i så många år att jag kan säga att i de allra flesta fallen så visar det sig när utredningen är klar, att det är något annat som inträffat. Men det är inte det som man påstår har skett. Det är bara min erfarenhet.

Det kan finnas flera anledningar till att kunden ljuger i anmälan, säger Frederick Scholander på Taxi 020.

– Kan vara så att kunden säger att man vill åka svart. Du får 100 spänn för att åka hit och dit. Och så säger föraren: nej, jag vill ha taxametern på. Och sen så blir man sur och så jävlas man med föraren genom att anmäla honom. Det kan uppstå en diskussion i bilen där man börjar bråka om olika saker...

Men han vet inte vad som hänt i det här fallet.

– Jag tvivlar absolut inte. Jag vet vare sig mer eller mindre än vad du vet. Jag kommenterar jättegärna när den här utredningen är klar.

”Jag vet inte om jag hade betalt”

Frederick Scholander uppger att Taxi 020 lämnar utredningen av vad som hänt till polisen. Bolaget har lämnat data från bilens GPS-system och transaktionshistorik till utredarna.

– Vad som är lite frågande i det här fallet är att som det ser ut i våra system så är den här resan betald, med kontokort, säger Frederick Scholander.

Och vad tycker du att det påtalar?

– Jag vet inte riktigt om... Nu är inte jag kvinna. Men om jag var kvinna och blivit våldtagen i en taxibil så vet inte jag om jag hade betalt resan innan jag hade sprungit därifrån, säger Frederick Scholander.

ANNONS

Hitta ett bra avtal för dig när elpriserna rusar! Jämför nu.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Brott

ÄMNEN I ARTIKELN

Brott

Sexualbrott

Stockholm