Utrikesministern: ”Dawit Isaak lever”

Av: Niklas Svahn

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3

NYHETER

Den fängslade svenska journalisten Dawit Isaak lever, uppger Eritreas utrikesminister Osman Saleh för den franska radiokanalen RFI.

– Jag tror han kommer att frikännas, säger Saleh till kanalen.

Osman Saleh, Eritreas utrikesminister, säger att Dawit Isaak är vid liv.

Det var när den franska radiokanalen RFI fick en intervju med Osman Saleh vid hans närvarande i Paris som han svarade rakt på frågan om svenskens tillstånd: Han lever.

Sitter fängslad sedan 2001

Den svenske journalisten Dawit Isaak greps i sitt hem den 23 september 2001 av eritreansk polis. Enligt den eritreanska regeringen sitter han fängslad för brott mot rikets säkerhet. Han har ännu inte åtalats.

Kommer han att ställas inför rätta?

– Ja, självklart. När regeringen beslutar att inleda en rättslig process, och jag tror han kommer att frikännas, säger Osman Saleh till RFI.

”Har ett oberoende rättsväsende”

Radiokanalens reporter frågar om det är regeringen som ska avgöra om Dawit Isaak ska ställas inför rätta, och inte ett självständigt rättsväsende. Då svarar ministern att Eritrea visst har ett oberoende rättsväsende men att det är regeringen som hanterar politiska fångar.

Den eritrianska regeringen tillåter ingen att träffa Isaak, som är svensk medborgade sedan 1992. Regeringen vill heller inte säga var han sitter fängslad. 2005 släpptes han men greps igen redan efter tre dagar och sitter sedan dess i fängelse.

Tusentals politiska fångar

Antalet politiska fångar i Eritrea är många tusen, enligt människorättsorganisationen Amnesty. Människor fängslas enbart för att de uppfattas som kritiker till regimen.

Tystnaden från den eritreanska regeringen om Dawit Isaak har fram tills nu varit total och Sverige arbetar utifrån konceptet ”tyst diplomati” för att få svensken fri.

Snabbkoll: Fallet Dawit Isaak på 30 sek

Dawit Isaak.
Foto: PRIVAT
Dawit Isaak.

■ ■ Dawit Isaak är en svensk-eritreansk journalist som sitter fängslad i Eritrea sedan 2001, utan rättvis rättegång.

■ ■ Isaak kom till Sverige som flykting 1987 och blev svensk medborgare 1992.

■ ■ Han återvände till Eritrea för att arbeta på tidskriften Setit, som 2001 publicerade ett öppet brev som krävde att Eritrea skulle bl demokratiskt och rättvost.

■ ■ Dawit Isaak och ett 20-tal andra journalister och oppositionella greps. Sedan dess har Isaak suttit fängslad utan rättegång, med undantag för två dagar då han släpptes och sedan greps igen i november 2005.

■ ■ Sverige har på olika sätt försökt trycka på för att Isaak ska släppas.

■ ■ Eritrea är ett av länderna i världen med hårdast förtryck.

LÄS OCKSÅ: Dawit Isaak, fånge nummer 36 – så har han det i fängelset

Publicerad: