Terrorexperten: Kan vara hämnd efter gripandet

Foto: Magnus Ranstorp, forskningsledare vid Försvarshögskolans Centrum för asymmetriska hot- och terrorismstudier.
NYHETER

Senaste veckan har belgiska polisen gjort flera tillslag för att få fast terroristerna som var inblandade i Parisattackerna i november.

Detta kan vara en orsak till dagens attacker mot flygplatsen och tunnelbanan i Bryssel.

– Det är sannolikt att det kan vara rester av de celler som är en del av den belgiska extremistiska miljön, säger terrorforskaren Magnus Ranstorp.

Polisen har sedan terrordåden i november gjort flera tillslag mot terrorceller i Belgien.

Belgisk åklagare har bekräftat att attackerna utfördes av självmordsbombare.

– Det är sannolikt att det kan vara en rest av celler som är en del av belgiska extremistiska miljön, eftersom det har varit mycket räder och tillslag mot just dessa grupper, säger terroristforskaren Magnus Ranstorp.

”Vedergällning för Abdeslam”

På fredagen greps efterlyste Salah Abdeslam i en massiv polisinsats i Molenbeek i Belgien. Han misstänks för inblandning i terrorattackerna i Paris 13 november. Några dagar innan dödades en man vid namn Mohamed Belkaid, som hade uppehållstillstånd i Sverige. Efter den insatsen kunde man senare hitta Abdeslam.

– Det kan vara så att de här grupperna känner sig pressade och kräver vedergällning för Abdeslam och hans gripande. De har haft många bakslag på sistone och kan känna sig pressade att göra något, säger Ranstorp.

Flygplatsen i Bryssel är ett enkelt mål med stort symbolvärde enligt Ranstorp.

– Det är låg säkerhet, tågen går rakt under flygplatsen och sedan är det bara två rulltrappor upp, säger Magnus Ranstorp.

”Svårt säkerhetsläge”

Han är inte förvånad att just American Airlines attackerades.

– Det är den mest lättillgängliga amerikanska måltavla man kan få. Det är den måltavlan som skapar mest störning och har mycket mindre bevakning än amerikanska ambassaden.

Är du förvånad över attacken?

– Alla attacker har ett visst överraskningsmoment, men det har ju varit extremt mycket insatser mot de här miljöerna. Det är ett svårt säkerhetsläge Belgien befinner sig i, säger han.

Mer om terrorattackerna i Bryssel

LARMET: Det finns IS-tränade terrorister i Sverige

TERRORISTERNA BAKOM DÅDEN: Dödade, jagade, gripna

WOLFGANG HANSSON: Frestande att gå i IS fälla

AVSLÖJAT: Desperata orden i terroristens testamente

DETTA HAR HÄNT: 31 döda i tre terrordåd

ARTIKELN HANDLAR OM