Stöldliga härjar i Gävleborg - polisen varnar äldre i länet

avOskar Forsberg

Minst fyra stölder den senaste veckan

Polisen i Gävleborg har den senaste veckan fått in fyra anmälningar gällande brott mot äldre.

Man misstänker att det rör sig om samma liga.

– Det är samma tillvägagångssätt, man säger att man är från hemtjänsten eller en städfirma och sedan stjäl man kontanter och smycken, säger Mikael Hedström på polisen i Gävleborg.

En stöldliga som riktar in sig på äldre personer härjar i Gävleborg. Den senaste veckan har polisen fått in fyra anmälningar och veckan innan det ytterligare en anmälan.

– Det handlar om ärenden i Bollnäs, Söderhamn, Gävle och Hudiksvall, säger Mikael Hedström, presstalesman på polisen i Gävleborg.

”Kvinnor från hemtjänsten”

De misstänkta gärningsmännen ringer på och säger att de kommer från hemtjänsten eller från en städfirma.

– I något fall handlar det om en kvinna och i andra fall om två kvinnor. Men det kan också vara fler personer som de utsatta personerna inte uppmärksammat, säger Mikael Hedström.

Efter att tjuvarna blivit insläppta uppehåller en person brottsoffret medan den andra söker genom lägenheten.

– De här gärningsmännen vet precis hur de ska gå tillväga och vet också var de ska leta. De har kommit över kontanter och smycken.

Stort mörkertal

Mikael Hedström tror att det kan finnas fler personer som blivit utsatta av ligan.

– Ja, jag tror att mörkertalet kan vara ganska stort. Många känner sig förnedrade av att ha blivit utsatt och vill inte berätta eller polisanmäla. Så ska man inte känna utan anmäla så fort man kan, säger han.

Han uppmanar också grannar, anhöriga och bekanta att vara uppmärksamma.

– I många fall handlar det om brottsoffer som inte får så mycket besök, därför blir man kanske glad och släpper in de här människorna. Det ska man absolut inte göra. Vet man med sig att man inte har hemtjänst eller har kontaktat någon städfirma så öppna inte dörren, ring i stället 112.

Vill ha in tips

Hedström beskriver brotten som ”mycket svårutredda”. Men vissa saker kan underlätta för utredarna.

– Tiden är viktig. Så fort man upptäcker att man blivit bestulen så ska man ringa polisen, så att eventuella spår är så färska som möjligt.

Signalementen på de misstänkta tjuvarna i de olika ärendena är väldigt varierande.

– I vissa fall har de här kvinnorna på sig kläder från hemtjänsten eller annan likformig klädsel, från exempelvis en städfirma. I andra fall har de inte haft det. I många fall har de också ändrat utseendet med olika frisyrer och hårfärg, säger Mikael Hedström.

Polisen är angelägen att få in tips för att komma vidare i sin utredning.

Men det är inte bara Gävleborg som drabbats av åldringsrån. Under fredagen blev en kvinna i 90-årsåldern på Roskildevägen i Malmö utsatt. Även här hade bedragarna utgett sig för att komma från hemtjänsten.

Kvinnan blev av med kontanter.

Vet du något om stöldligan i Gävleborg? Ring och tipsa polisen på 114 14

ARTIKELN HANDLAR OM

Brott