Hoverboard exploderade – Sezgin, 43, fick brännskador

avLinnea Järkstig

1 av 7

Sezgin Sevdalins, 43, hoverboard exploderade när den skulle laddas.

Brädan fattade eld och flera batterier flög i luften – då träffades han i benet och fick åka till akuten.

– Barnen började gråta och de skakade, säger han.

Hoverboard, som också kallas balansskoter eller airboard, är just nu en av de trendigaste prylarna världen över – framförallt bland barn.

Sezgin Sevdalin, 43, i Varberg, har gjort som många andra och införskaffat en till sin son. På fredagen skulle prylen laddas men efter en stund hördes en explosion från nedervåningen.

– Jag sprang ner och då såg jag att det brann i huset. Jag tog grejen och slängde ut den på gräsmattan, säger han.

”Var rädd att barnen skulle träffas”

Ute var hans son, 8, och sonens kusin, 12, som hoppade på studsmattan i närheten.

När Sezgin Sevdalin slängde hoverboarden på gräsmattan exploderade den.

– Det var flera små batterier i den som flög ut mot mig. Jag träffades i benet och jag var jätterädd för att barnen skulle träffas.

Batteriet träffade hans vad så illa att han fick uppsöka akutvården. Väl där kunde läkare konstatera att Sezgin Sevdalin fått en brännskada på drygt sju gånger sju centimeter.

– Jag har ont i benet och känner mig ledsen. Det hade kunnat bli jättefarligt om det inte hände så pass nära dörren att jag kunde slänga ut den, säger han.

Företaget: ”Jätteallvarligt”

Hoverboarden, som var köpt på hemsidan outl1.se, var i modellen ”Camo” och hade använts av familjerna under endast en vecka innan olyckan. De använde inget annat än orginalladdaren.

– Oj, det här är första gången det händer men vi kommer ta in den här för att undersöka den för att se vad som har hänt, säger Joacim Boivie, vd för Outl1.

Han är inte informerad om fallet, men poängterar att de tar det på största allvar.

– Det är jätteallvarligt om det har hänt. Vi kommer såklart ersätta dem för alla besvär som orsakats.

Enligt Joacim Boivie är det viktigt att aldrig ladda hoverboarden mer än 2-3 timmar eftersom om man ”överladdar” den kan det inträffa olyckor. Men enligt Seszgin Sevdalin hade den endast varit på laddning i 20-30 minuter.

Outl1 har, efter att Aftonbladet tagit kontakt, makulerat fakturan och skickat två nya hoverboards till familjen. Men de känner att de aldrig vill använda en sådan igen.

– Jag vill inte ha sådana där skitgrejer hemma, säger Sezgin Sevdalin.

– Tänk om bara barnen var hemma? Då kunde hela huset ha brunnit ned och barnen kunde ha skadat sig allvarligt, det var tur att han var hemma. Man börjar skaka när man tänker på det, säger hans fru Semra.

ARTIKELN HANDLAR OM

Hoverboard

Varberg