Offrets bil hetaste spåret

NYHETER

Polisen söker information om mördade torpägarens skrotade bil

1 av 4

Den 86-årige mannen hade varit borta i två års tid då han hittades död i sitt hus i Svenljunga.

Polisen misstänker att han mördats.

Nu är det hetaste spåret i jakten på mördaren offrets egen bil – som mystiskt skrotats i Skåne.

– Den vill vi veta mer om, säger Claes Lindberg på polisen.

Det var i början av juli i år som man hittade en kropp i ett torp i Svenljunga, söder om Borås.

Polisen misstänkte tidigt att det kunde vara den 86-årige man som ägde torpet, vilket kunde bekräftas några dagar senare. Han hade nämligen inte setts till på två år.

Det var när 86-åringens gode man skulle röja ur torpet som kroppen hittades.

Obduktionen kunde konstatera att mannen blivit utsatt för våld när han dog och polisen har redan från start utrett det som mord.

Bilen har setts på olika platser

Fortfarande finns ingen misstänkt för att ha mördat den gamle mannen och polisen jobbar med flera olika uppslag. Men de är särskilt intresserade av att få in information om en bil mannen ägt.

– Vi jobbar med att kartlägga hans liv och personer omkring. Bland annat har vi funderingar kring en bil, säger Claes Lindberg, kommissarie vid polisens avdelning för grova brott i Borås.

Den aktuella bilen, som Lindberg inte vill kommentera vilken modell det rör sig om, ska ha synts till i Göteborgs- och Boråstrakten under våren 2014. Det har polisen fått från flera av varandra oberoende källor.

– Det är ganska naturligt att den rört sig i Göteborg och Borås, eftersom han bodde där. Men sedan skrotades den i Skåne, det vill vi veta mer om, säger Claes Lindberg.

Sågs senast våren 2014

Den mördade gamle mannen hade enbart en Skoda registrerad på sig, som fortfarande stod kvar på hans tomt strax efter att man hittat honom.

– Det är inte den bilen. Enligt vad vi förstått var han inte en person som körde särskilt mycket bil. Vi vet inte om det var han själv som körde eller någon annan, säger Claes Lindberg.

Det finns inget som indikerar att mannen ska ha sålt bilen polisen är intresserad av.

Den 86-årige mannen verkar ha levt ett ensligt liv, mestadels i torpet på senare år.

Senast han sågs i livet var våren 2014, men polisen utesluter inte att han kan ha levt längre än så. Han hade sällan kontakt med anhöriga och för polisen är det fortfarande en gåta varför han mördades.

Sökte med hundar vid huset

Redan i mars 2015 sökte polisen av gården med hundar, efter att anhöriga anmält honom försvunnen. Sökningen gav inget resultat.

Claes Lindberg vill inte kommentera hur och var i anslutning till huset mannen hittades.

– Det kan finnas en naturlig förklaring till att de inte hittade honom, säger Claes Lindberg.

Polisen jobbar utifrån teorin att mannen dog våren eller försommaren 2014.

– Men han kan också ha avlidit efter att vi var där, det enda vi vet hundraprocentigt är att han levde våren 2014, säger Claes Lindberg.