Beväpnad kvinna i USA sköts ihjäl av polis

Foto: Polisen i Baltimore County skjöt under måndagen ihjäl en beväpnad kvinna som barrikade sig själv och ett barn i en lägenhet i Randallstown, en förort till Baltimore.
NYHETER

En 23-årig kvinna som barrikaderat sig i sin lägenhet strax utanför Baltimore sköts på måndagen till döds av polis, rapporterar NBC News.

Ett femårigt barn skadades lindrigt i samband med skottväxlingen mellan den unga kvinnan och polis.

Dödsskjutningen inträffade vid niotiden på måndagsmorgonen, lokal tid, i Randallstown i delstaten Maryland på USA:s östkust. Polis hade tagit sig till en hyreshus för att gripa en kvinna som missat att inställa sig till rättegång, vilken rörde flertalet trafikförseelser, skriver NBC News.

Men kvinnan hade inga tankar på att följa med till station. I stället barrikaderade hon sig inuti sin lägenhet, varifrån hon publicerade en video på sociala medier där hon filmar ett barn.

Förhandlade i flera timmar

Polisen i Baltimore uppger att hennes följare på nätet uppmuntrat henne att ”inte gå med på förhandlarnas önskemål om att hon skulle överlämna sig själv till polisen. Kvinnan ska enligt polisen ha varit ”upp och ner” och växlat mellan att vara lugn och hetsig.

Det över sex timmar långa dödläget bröts när kvinnan riktade sitt hagelgevär mot polisen och sa:
– Om ni inte går härifrån, så kommer jag att döda er.

Polisen öppnade då eld samtidigt. Kvinnan lyckades avfyra flera kulor innan hon träffades av polisen skott och avled på plats.

Polisen: ”Naturligtvis är vi upprörda”

Ett 5-årigt barn skadades också i skottväxningen. Pojken, som fördes till sjukhus med lindriga skador, har inte bekräftats vara den döda kvinnans. Men hennes farbror säger till lokala Baltimore Sun att barnet är hennes son.

– Vi är naturligtvis mycket upprörda över den här händelsen. Vi tycker inte om att behöva använda dödligt våld, men det här var en situation där våra officerare höll sitt tålamod uppe i flera timmar, säger Elise Armacost, talesperson på Baltimorepolisen till NBC News och tillägger:
– Vi är mycket lättade att barnet inte blev allvarligt skadat.

Polisen har fortfarande inte slagit fast om det var deras kulor eller kvinnans som träffade barnet.

Nionde svarta kvinnan som skjuts av polis

Enligt polisen i Baltimore befann sig kvinnans 39-årige pojkvän, som enligt ett uttalande var efterlyst för misshandel rörande våld i hemmet, i lägenheten vid tidpunkten för händelsen. Han åtalades för grov misshandel och släpptes senare.

Den unga kvinnan är den nionde svarta kvinna att dödas av polis i USA under 2016, och den första i sommar, enligt brittiska The Guardian.

ARTIKELN HANDLAR OM

Baltimore

USA