Gula båtarna i ny räddningsinsats – 96 personer togs i land

avIsabelle Nordström

1 av 2

Gula båtarna räddade på tisdagsmorgonen 96 personer ute på Medelhavet – varav fem spädbarn och 23 barn.

Två överfulla gummibåtar hade havererat.

– Jag reagerade på att väldigt många var barn, säger Tomas Söderberg från Sjöräddningssällskapet.

På tisdagsförmiddagen räddade Gula båtarna 96 flyktingar från två båtar utanför grekiska ön Samos. Gummibåtarna var i riktigt dåligt skick och en av dem hade fått motorstopp.

– Jag reagerade på att det var väldigt många barn. Totalt räddade vi fem spädbarn och 23 lite äldre barn, säger Tomas Söderberg, befälhavare på Gula båtarnas Postkoden.

Motorn hade havererat

Redan klockan sex på morgonen gav sig Gula båtarnas team ut. Vädret var fint så de trodde att många skulle försöka ta sig över Egeiska havet från Turkiet till Grekland.

– Vi fick larm från grekiska kustbevakningen om en båt i nöd, säger Tomas Söderberg.

Båtens motor hade totalhavererat och var enligt Tomas Söderberg full av bensinångor. Han tror inte att personerna i båten hade klarat sig om inte räddningsteamen kommit.

– De hade inte tillräckligt med bränsle för att komma över, det var bensinångor i hela båten, säger Tomas Söderberg.

Ingen behövde plockas upp från havet och alla flyktingar som satt i de två båtarna överlevde.

– Det är en skön känsla att för en gångs skull vara framme i ett tidigt skede för en gångs skull, säger han.

”Helt fullt”

Dessutom lotsade man in ytterligare en båt till stranden med 50 flyktingar i. De grekiska kustbevakningen räddade samtidigt 45 personer ur en annan båt.

– Det är helt fullt i de här båtarna. Det ligger och sitter folk överallt, på golvet sitter kvinnor och barn och håller om varandra, säger Tomas Söderberg.

Sjöräddningssällskapet och mediebolaget Schibsted har tillsammans startat projektet Gula båtarna med syftet att rädda liv i området kring Samos i Medelhavet. Sällskapet är en ideell organisation driven av frivilliga sjöräddare.

I lördags räddades 145 personer av Gula båtarna, vilket är den största räddningsinsatsen sedan projektet startade i oktober.

ARTIKELN HANDLAR OM