Aftonbladet granskar Svenska kyrkan

AFTONBLADET AVSLÖJAR: Utlandspräster fick exklusiv privatskola åt barnet

Av: 

Richard Aschberg

Mattias Sandberg

NYHETER

Prästparet i den svenska utlandsförsamlingen fick ha sitt barn på en av Melbournes mest exklusiva privatskolor.

Kostnaden på cirka 350 000 kronor för ett läsår har Svenska kyrkan i utlandet stått för.

"Vi upplever detta som ett oerhört slöseri och missbrukande av Svenska kyrkans pengar", har två församlingsbor skrivit i ett protestbrev till cheferna för utlandskyrkan.

Det var fram till förra året då prästparet lämnade Australien som Svenska kyrkan fick betala de höga skolavgifterna.

Familjen hade valt att placera sitt tonårsbarn på den ansedda och dyra privatskolan Lauriston Girls School. Flickan gick i den aktuella skolan under fyra år.

"Det var höga avgifter"

– Ja, jag vet att det var en familj som tyckte att det var höga avgifter och det är det ju, säger prästkvinnan som hade sitt barn på skolan.

Det finns väl allmänna och bra skolor som inte kostar någonting i Melbourne?

– Nej, inte efter årskurs sex i det område som vi bodde i om jag minns rätt. Melbourne är en stor stad och då måste man i så fall transportera sig, säger hon.

– Och jag undrar om du hittar någon om du ska gå ett internationellt program som du behöver göra om man ska fortsätta sina studier i Sverige.

"Riktigt överklassområde"

Kvinnan hänvisar till Svenska kyrkans avtal med sina utsända och tycker att det är rimligt att man ska få ha sina barn i stadsdelen där de bor.

– Då ser det ut så som det gör, det beror på att Svenska kyrkan ligger i ett riktigt överklassområde.

De personer som har vänt sig till ledningen i Uppsala och protesterat mot att kyrkan betalar dyra privatskolor är mycket kritiska.

"Det mycket stötande att Svenskan kyrkan väljer att lägga ut så mycket pengar på något som är helt omotiverbart när det finns utmärkta alternativ för avsevärt lägre kostnad", skriver de.

SE OCKSÅ

Toppchef lät kyrkan betala lyxsemestern

Kan vara provocerande

Så här svarade regionchefen Stefan Bergmark på kritiken i ett brev till församlingsborna:

"Jag förstår era reaktioner för de mycket höga kostnader som vissa skolor tar ut. Sedan nuvarande prästpar skickades ut med barn har vi gjort en översyn av den praxis som använts och den ser annorlunda ut idag. När det gäller XX (namnet på den kvinnliga prästen) är det en fråga som ni bör ställa till henne eller till kyrkoherden på plats. Jag förstår att vissa saker kan upplevas provocerande och ofta kan det finnas en god förklaring."

Aftonbladet har begärt ut totalsumman för skolavgifterna som Svenska kyrkan har betalat för prästparets tonåring - totalt handlar det om över 800 000 kronor för de fyra åren.

Enligt församlingsborna som har kritiserat avgifterna blev det extra dyrt det sista året – 350 000 kronor – eftersom undervisningen då delvis skedde på annan ort.

Aftonbladet har också sökt utlandskyrkans regionchef Stefan Bergmark, men han har inte återkommit.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Aftonbladet granskar Svenska kyrkan

LÄS VIDARE

Lyxar med gåslever – när kyrkan betalar

ÄMNEN I ARTIKELN

Aftonbladet granskar Svenska kyrkan

Svenska kyrkan