Blinde Marius, 12, byggde egen glasskiosk

NYHETER

Fick inget sommarjobb – tog saken i egna händer

1 av 3 | Foto: Full fart på affärerna. Marius med tvillingbrodern Felix.

Tolvårige Marius Larsen fick en hjärnblödning när han var två dagar gammal, vilket bland annat gjort honom blind. När han inte fick något sommarjobb bestämde han sig för att bygga en glasskiosk – i sitt eget hem.

– Intresset för kiosken har varit enormt och alla har varit positiva, säger mamma Bettina Larsen.

I danska Ishöj utanför Köpenhamn kan du nu köpa glass av tolvårige Marius Larsen. Han har nämligen öppnat en egen glasskiosk efter att ha blivit utan sommarjobb, skriver danska TV2.

– Många av hans kompisar har små jobb, de rastar hundar och delar ut tidningar men eftersom att Marius är blind går inte det. Han vill väldigt gärna jobba men det är svårt med tanke på hans handikapp, säger Bettina.

”Det har varit väldigt rörande”

Marius trivs bäst hemmavid och familjen bor i ett område där många är ute och rör sig mycket, vilket gav Bettina en idé. Hon skrev ett Facebookinlägg där hon skrev att hon ville öppna en glasskiosk åt Marius men att varken hon eller familjen hade någon aning om hur de skulle gå till väga.

– Efter Facebookinlägget gick det snabbt. Folk vi känner och inte känner har varit med och donerat trä och byggt kiosken, kommit med kassaapparat och ringklocka. En målerfirma har målat kiosken också, det har varit väldigt rörande att se så många som vill hjälpa till, säger Bettina.

Kiosken gör succé

Nyheten om den nyöppnade glasskiosken har spridit sig snabbt i byn Ishöj. Kunderna strömmar in och den positiva responen har varit stor.

– Vi får så många leenden glada besökare. Folk skriver fina mejl, både folk vi känner och folk vi inte alls känner. Det ger mig hopp om om att vi människor kan göra mer i vardagen för andra människor, säger Bettina.

”Vill man så kan man”

För Marius del innebär hans nya jobb att han får lära sig skilja olika valörer på sedlar med händerna, att vara social samtidigt som han har tid för lek hemmavid.

– Samtidigt har andra människor lärt sig att det inte är något konstigt med att komma fram och prata med Marius. Han har fått flera vänner nu, vilket varit lite svårt tidigare, säger Bettina och fortsätter.

– Vi tänker att det troligtvis kommer att bli svårt att få jobb i framtiden också men vi vill visa honom att om man säger att man vill och kan jobba så ska man också få den möjligheten.

Följ oss på Facebook