”Programmet kommer att uppröra alla”

avHanna Olsson

Publicerad:
Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Sara Mohammad.

En kalashnikov mot huvudet skulle tvinga henne in i äktenskap.

Men Sara Mohammad flydde och blev en stark röst mot hedersförtryck.

Hennes sommarprogram kommer att uppröra alla – oavsett vad man tycker om delade badtider och slöjförbud.

Få sommarpratare gråter i sina program. Sara Mohammad gör det. Kanske kommer det inga tårar, men rösten gråter gång på gång när hon berättar om sina minnen. Den första gången handlar det om hur hon som liten luras av sin mamma och tvingas se sin lekkamrat könsstympas med ett rakblad. Innan hon själv stympas och går därifrån utan att få visa sin smärta för någon. Den andra gången när hennes bror håller en kalashnikov mot hennes huvud för att tvinga henne att säga ja till att gifta sig med en man hon aldrig träffat. En tredje gång när hon vet att det är sista gången hon ser sin mamma, hur mamman vägrar möta hennes blick den där dagen när Sara flyr.

Flykten som så småningom tog henne till Sverige och där hon i dag är en högröstad debattör i kampen mot hedersrelaterat våld och förtryck. Hur skulle hon inte kunna vara det? Att säga att hennes berättelse är stark är en underdrift. Den gör mig illamående av ångest.

Sara Mohammad är stark motståndare till uppdelade badtider mellan flickor och pojkar och ser hijab snarare som en förtryckarsymbol än ett uttryck för religionsfrihet. I programmet tar hon chansen att trycka till vänsterpolitiker och svenska feminister, vars åsikter hon menar underblåser förtrycket i acceptansens namn, snarare än upplöser det.

I vissa kretsar var det här programmet kontroversiellt redan på förhand, där man menade valet av henne som sommarpratare var för politiskt. Men det är inget mot för vad det kommer bli när det har sänts. Oavsett var man står i sakfrågorna får lyssnarna vara beredda på att bli upprörda.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM