Vännernas farväl av Bo Strömstedt: ”Han har betytt allt”

avGustaf Tronarp

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 21 | Foto: Rolf Adlercreutz
Bo Strömstedt begravdes i Högalidskyrkan.

Bo Strömstedt, legendarisk chefredaktör för Expressen, har förts till den sista vilan.

Familj, vänner och kollegor tog farväl vid en välbesökt begravningsgudstjänst på Södermalm i Stockholm.

– Det här är väldigt känslosamt, säger sonen Niklas Strömstedt.

Redaktörer, skribenter och fotografer. Skådespelare, författare och debattörer.

Många profiler från det svenska medie- och kulturlivet samlades i Högalidskyrkan i Stockholm på torsdagseftermiddagen för att hedra publicisten Bo Strömstedt, som avled i slutet av juni.
Naturligtvis var även hustrun Margareta, sonen Niklas och dottern Lotten med familjer där. Och en lång rad vänner.

– Det här är väldigt känslosamt. Vi vet ju vad Bo gillade. Han älskade New Orleans-jazz till exempel, och vi anpassade ceremonin efter det, säger Niklas Strömstedt.

Under högtiden spelade ett brassband, och skådespelaren Marie Göranzon läste dikter. Ett av poemen var Bo Strömstedts egna ”Liten vid din arm”.

Inflytelserik redaktör

Bo Strömstedt föddes i Vasa i Finland 1929. Efter studier i Lund började han arbeta som litteraturredaktör på Expressen 1952. Knappt tio år senare blev han kulturchef på tidningen. 1977 avancerade han till chefredaktör. Den posten innehade han till 1991.

Thomas Mattsson, Expressens nuvarande chefredaktör, beskriver Bo Strömstedt som oerhört betydelsefull för utvecklingen av svensk journalistik.

– Bo representerar Expressens själ. Han kombinerade kvällstidningarnas klassiska, stora rubriker med små och kloka underfundigheter, säger han.

– Vi har till stor del Bo Strömstedt att tacka för att kvällstidningarna i Sverige inte har brutaliserats på det sätt som skett i andra länder.

”Lärde mig att våga”

En av alla journalister som hedrade Strömstedt i Högalidskyrkan var DN-skribenten Maria Schottenius, tidigare kulturredaktör på Expressen.

– Jag började som vikarie på Expressen när Bo var chefredaktör där. Senare blev vi väldigt goda vänner, säger hon, och fortsätter:

– Jag träffade honom sista gången när han fyllde år i maj. Vi var en liten krets som uppvaktade honom. Då mådde han inte så bra, men det är en stor tröst nu att han levt ett så rikt liv.

Vad har du lärt dig av Bo Strömstedt?

– Att våga. Som chefredaktör för Expressen visade han att allt var möjligt, bara man ville och vågade. Han tog allt som han var till tidningen, och det gjorde den väldigt relevant och framgångsrik.

Även Steffo Törnquist, som leder ”Nyhetsmorgon” i TV4 tillsammans med Bos svärdotter Jenny Strömstedt arbetade under Strömstedt på Expressen.

– Bo har betytt allt för mig. Utan honom hade jag inte kommit någonstans. Jag var en primadonna som inte lydde order när jag kom till tidningen, och han lät mig vara sådan. Jag har Bo att tacka för väldigt mycket.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM