Hans Vestberg lämnar Ericsson

NYHETER

Vice vd:n tar över krisande telekombolaget - aktien steg

1 av 3

Telekombolaget Ericssons vd Hans Vestberg får sparken.

Han lämnar alla sina uppdrag med omedelbar verkan, skriver företaget i ett pressmeddelande.

– Styrelsen har beslutat att tiden är rätt för en ny ledare att driva nästa fas i Ericssons utveckling, säger ordföranden Leif Johansson i en kommentar.

Ericssons aktie steg på beskedet.

Ericssons hårt kritiserade vd Hans Vestberg lämnar omedelbart alla sina uppdrag. Det meddelade företagets styrelse i ett pressmeddelande på måndagsmorgonen.

– Hans har lett bolaget under sju år genom viktiga teknologiska och företagsmässiga förändrigar. Han har varit väldigt viktig för etablerandet av nyckelkunder över hela världen, och hans ledarskap och energi har inspirerat anställda och ledare i hela Ericsson, säger styrelseordföranden Leif Johansson i en kommentar.

Han fortsätter:

– I den nuvarande miljön och med det ökade tempot i genomförandet av bolagets strategi har dock styrelsen beslutat att tiden är rätt för en ny ledare att driva nästa fas i Ericssons utveckling.

Vestberg: ”Haft fantastiska år”

I en kommentar säger Hans Vestberg:

– Jag har haft 28 fantastiska år på Ericsson, de sista sju som vd. När industrin går in i nästa fas är dags för en ny ledare att kliva in och fortsätta arbetet för att säkra Ericssons position i industrins framkant.

Bolagets Ericssons vice vd Jan Frykhammar tar över som vd. Den lösningen är dock enbart temporär under tiden då telekomjätten letar efter en ersättare till Hans Vestberg.

– Jan har gjort klart att han inte är någon kandidat till att permanent ta över vd-rollen. Men jag är glad över att han accepterat detta uppdrag, säger Leif Johansson.

Stort varsel väntas

I förra veckan presenterade Ericsson sitt resultat för årets andra kvartal. Företaget gjorde en vinst på drygt 2,2 miljarder kronor, en kraftig nergång jämfört med samma period förra året.

I samband med rapportsläppet meddelade Ericsson att sparprogrammet ska fördubblas till 18 miljarder kronor. Det väntas innebära att tusentals anställda blir av med sina jobb.

Per Norlander, koncernförhandlare vid fackföreningen Sveriges ingenjörer på Ericsson, kritiserade besparingarna.

– Ledningen förstår inte produktutveckling. De tror att det är som att producera termosar, där man kan byta ut folk hur som helst. Är man ingenjör som ska produktutveckla ska man få fokusera på det, inte oroa sig för att ens jobb ska flytta till Indien, sa han till Aftonbladet.

Aktien steg

Många tunga aktörer har länge varit kritiska till Hans Vestbergs insatser på vd-stolen.

Dagens industri rapporterade förra veckan att huvudägarna Investor och Industrivärlden var överens om att Ericsson behövde en ny vd.

I pressmeddelandet skriver dock styrelsen att sparprogrammet kommer att fortsätta, trots att Hans Vesterberg får kicken.

– Styrelsen stödjer helhjärtat kostreduceringsplanerna, säger Leif Johansson i en kommentar.
Hur många svenska jobb som hotas av besparingarna är i nuläget oklart. Ericsson har drygt 15 000 anställda i Sverige.

Börsen reagerade positivt på beskedet om vd-bytet. I den inledande handeln steg aktien omkring fem procent. Senare på dagen bromsades uppgången till omkring 1,5 procent.

ARTIKELN HANDLAR OM

Ericsson