Kravet inifrån S: ”Byt ut fler ministrar”

avAnette Holmqvist, Pär Karlsson

Publicerad:
Foto: URBAN ANDERSSON
Mehmet Kaplans avgång tvingar Stefan Löfven att leta efter en ny bostadsminister.

Mehmet Kaplans avgång tvingar Stefan Löfven att leta efter en ny bostadsminister.

Men enligt vad Aftonbladet erfar finns ett tryck inom hans eget parti på att fler statsråd ska bytas ut – både från S och MP.

– Löfven måste göra om på riktigt. Vi kan inte ha statsråd som varken syns eller kan eller vill ta en debatt, säger en S-källa.

I måndags avgick bostadsminister Mehmet Kaplan (MP). Ansvaret för bostadsfrågorna i regeringen har nu flyttats över till finansmarknadsminister Per Bolund (MP) medan it-frågorna förts över till näringsminister Mikael Damberg (S).

Omgående började spekulationerna ta fart om vem som ska ersätta Kaplan på hans post längre fram. Aftonbladet har tidigare rapporterat om att det finns ett tryck inom S på att partiet nu ska ta över bostadsfrågorna.

Men enligt den rådande överenskommelsen mellan S och MP i regeringen ska de gröna inneha sex ministerposter, varav en ska ha ansvar för bostadsfrågorna.

– Nu kommer vi naturligtvis att diskutera frågorna gemensamt som man gör i en koalitionsregering utifrån den grundläggande överenskommelse som vi har, sa MP-språkröret Åsa Romson efter Kaplans avgång i måndags.

Internt missnöje inom S

Om Löfven väljer att med kort varsel utse en ny bostadsminister från MP har Malmös kommunalråd Karolina Skog pekats ut som en het kandidat.

– Jag har sett spekulationerna i sociala medier, men det kanske inte är svårare än att jag är miljöpartist och jobbar med bostadsfrågor. Men det är så klart hedrande, säger hon.

Ett annat alternativ är att Löfven låter Per Bolund, som har ett omvittnat bra samarbete med finansminister Magdalena Andersson (S), bli bostadsminister permanent.

Sedan tidigare finns ett internt missnöje inom S med flera av partiets egna statsråd. De som då pekades ut som utbytbara var infrastrukturminister Anna Johansson, högskoleminister Helene Hellmark Knutsson, sjukvårdsminister Gabriel Wikström och gymnasieminister Aida Hadzialic.

Vill se rejäl regeringsombildning

Flera källor uppger nu för Aftonbladet att Kaplans avgång återigen har satt fart på diskussionen om att det krävs en rejäl regeringsombildning. Denna gång kräver man att Löfven byter ut ministrar både inom S och MP.

– Löfven måste göra om på riktigt. Vi kan inte ha statsråd som varken syns eller kan eller vill ta en debatt. Ombildningen borde redan ha skett, säger en S-källa.

Frågan blir än svårare av att en av de mest ifrågasatta MP-ministrarna, miljöminister Åsa Romson, också sitter med i förhandlingarna om ministerposterna i rollen som språkrör.

Aftonbladets källor vittnar också om att det finns en irritation inom S i regeringskansliet över hur koalitionspartnern MP har agerat i samband med Kaplans avgång.

– Det blir helt obegripligt för väljarna när de står och säger att de håller med om att han måste avgå, samtidigt som de säger att han inte gjort något fel, säger en källa.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM