MP:s trippeltrubbel blev kvadrupelkaos

avErik Melin

Den senaste veckan har Miljöpartiet skakats av en rad skandaler.

Kaplan har tvingats avgå efter att ha varit på samma middag som en högerextrem ledare och Yasri Khan har lämnat politiken efter inte ha velat ta en kvinnlig reporter i hand.

I dag skakas partiet av uppgifterna om att presskontakten Magnus Johansson försökt påverka innehållet i Aktuellt.

Det var i torsdags som det avslöjades att Sveriges dåvarande bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) suttit med på samma middag som Ilhan Senturk, svensk ordförande för den turkiska högerextrema organisationen Grå vargarna, samt Barbaros Leylani, som nyligen höll ett tal på Sergels torg där han talade till sina ”raskamrater” och önskade ”Död åt de armeniska hundarna!”.

I söndags seglade ett klipp från 2009 upp i vilket Kaplan jämför Israels agerande mot palestinier med hur judar behandlades i Nazityskland, vilket SvD var först att rapportera om.

Dagen efter, i måndags, meddelar statsminister Stefan Löfven att Kaplan bett om att få lämnat regeringen och att den begäran godkänts.

Ville inte ta i hand

På tisdagen var det dags igen, när Miljöpartiets språkrör Åsa Romson kallade terrordåden i USA för ”11 setember-olyckorna”.

Hon förklarade i Aftonbladet Morgon att hon inte ville förminska terrordåden, utan istället ville förklara att situationen för muslimer i Sverige i och med dåden försämrades.

Senare samma dag briserade nästa MP-bomb när den till MP:s partistyrelse kandiderande Yasri Khan vägrade att ta en kvinnlig TV4-journalist i hand i samband med en intervju, vilket möttes av kritik från bland andra partikollegor.

– Att behandla kvinnor sämre grundar sig på bristande respekt för grundläggande mänskliga rättigheter. Reaktionära islamister och de som diskriminerar kvinnor har inget att göra i Miljöpartiet, säger riksdagsledamoten Jabar Amin (MP).

Ville ”steka” Kaplan-del

På onsdagskvällen blev Miljöpartiets trippeltrubbel ett kvadrupelkaos i och med partiets presskontakts försök att påverka innehållet i Aktuellts nyhetssändning.

”Du kan inte tänka dig att steka den här delen om Kaplan?”, ska presskontakten Magnus Johansson ha frågat programledaren Anders Holmberg inför programmet, rapporterade SVT.

Johansson ska också ha sagt att partiet skulle ”knåda” Jabar Amin som skulle medverka i programmet, för att denne inte skulle vara kritisk mot hur partiet hanterat skandalerna kring Kaplan och Khan.

Aktuellts ansvarige utgivare, Ulf Johansson, säger att Miljöpartiets agerande är unikt.

– Vi har aldrig varit med om att en hög företrädare försökt påverka på det här sättet. Tidigare kan någon ha tackat nej till att debattera mot någon specifik person och då har vi regler för hur vi agerar, men den här typen har vi inte varit med om, säger Ulf Johansson till Aftonbladet.

ARTIKELN HANDLAR OM