Migrationsverkets flytande flyktingfärja

Ocean Gala har skickat fakturor på 54 miljoner

Av: 

Olof Svensson

NYHETER

Tänker stämma Härnösand på 250 miljoner

Ocean Gala-ägaren har skickat fakturor på 54 miljoner kronor till Migrationsverket.

Bolaget tänker också stämma Härnösand på 250 miljoner kronor.

– De kan inte avhysa fartyget. Det kommer att vara kvar, säger delägaren Kjell Tandberg.

Fler och fler instanser dras in i härvan kring asylfartyget Ocean Gala. Fartyget lade till i Utansjö utanför Härnösand den 14 juni och fakturerar sedan i början av juli Migrationsverket omkring 800 000 kronor dygnet.

– Vi har skickat två fakturor på sammanlagt 54 miljoner kronor plus moms, säger Kjell Tandberg på Floating Accommodations som driver Ocean Gala.

Migrationsverket anser inte att hamnen där fartyget ligger uppfyller kraven för att husera ett asylboende och har därför inte betalat fakturorna.

– Migrationsverket bestrider alltjämt Floating Accomodations krav. Vår inställning är, och har hela tiden varit, att avtalet upphörde den 3 juli 2016, säger Petter Sundsten på Migrationsverkets presstjänst.

Parallellt med konflikten med Migrationsverket pågår flera andra strider som rör fartyget. Nyligen beslutade Mark- och miljödomstolen i Östersund att Ocean Gala måste lämna hamnen i Utansjö.

Hamnbolaget måste få bort fartyget

I och med domen riskerar hamnbolaget att få böta om fartyget inte lämnar hamn.

– Vi har ingen juridisk möjlighet att flytta fartyget. Det vi kan göra är att skicka ett föreläggande till hamnbolaget som säger att de måste se till så att fartyget flyttas. Om de inte gör det kan man utdöma ett vite, säger Henrik Brånstad på Kronofogdemyndighetens presstjänst.

Föreläggandet kommer att skickas inom två veckor men det är ännu oklart hur lång tid hamnbolaget får på sig att få bort fartyget.

– Eftersom det är ett så ovanligt ärende går det inte heller att säga hur stort vitesbeloppet kan bli, säger Henrik Brånstad.

Har skickat hem besättningen

Enligt Kjell Tandberg kostar det hans företag närmare 700 000 kronor om dagen att ha fartyget i hamnen. Han har nu skickat hem drygt hälften ur besättningen på 140 personer för att minska omkostnaderna.

– Men vi har kontakt med ett svenskt rederi som kan ordna fram personal på några dagar om Migrationsverket ändrar sig, säger han.

Kjell Tandberg tänker även stämma Härnösands kommun på 250 miljoner kronor. Enligt honom har kommunen och Migrationsverket samarbetat för att stoppa Ocean Gala från att bli asylboende. Beloppet avser förlorade kostnader sedan kontraktet med Migrationsverket skrevs.

Kjell Tandberg tror inte heller att domen i Mark- och miljödomstolen kommer innebära slutet för Ocean Gala.

– Domen kommer överklagas till Miljööverdomstolen. Men oavsett hur det går har vi rätt att vara kvar. Det är bara Transportstyrelsen som med stöd av internationella regler som kan avvisa oss, säger han.

Aftonbladet har sökt Härnösands kommunalråd Fred Nilsson (S) utan resultat. Företrädare för hamnbolaget vägrar att ge några kommentarer utan lägger i stället på luren när Aftonbladet ringer.

ANNONS

Muminmuggen ABC finns nu äntligen i lager! Beställ den hos Cervera.

Extern länk från Cervera

Köp här!

Det flyr de från – och så många får stanna i Sverige
Publisert:

LÄS VIDARE

Ägaren till asylbåten: Nu skickar vi fakturan

ÄMNEN I ARTIKELN

Migrationsverkets flytande flyktingfärja

Migrationsverket

Härnösand