Skottlossning vid köpcentrum – flera döda

1 av 18
NYHETER

Nio personer sköts ihjäl vid ett köpcenter i centrala München. Ett tjugotal skadades allvarligt, varav flera av dem barn.

Senare hittades en 18-årig man som troligen tagit livet av sig, och som misstänks vara gärningsmannen.

18-åringen ska ha filmats när han irrade omkring på taket till ett parkeringsgarage vid gallerian.

– Jag har blivit mobbad i sju års tid, ska han ha ropat enligt Telegraph.

Polisen larmades vid 17.50-tiden på fredagen om en skottlossning i och utanför köpcentrumet Olympia-Einkaufszentrum nära Olympiastadion i stadsdelen Mossach, i München i södra Tyskland.

Münchenpolisen beskrev inledningsvis händelsen som en "akut terrorsituation". Kollektivtrafiken stängdes i samband med en stor polisjakt ner och människor uppmanades att undvika offentliga platser.

Polisen undersöker bland annat uppgifter om att gärningsmannen kan ha lurat till sig offer genom en fejkannons för McDonalds som lockade med gratis mat till de som kom till restaurangen vid tiden för attacken, enligt Daily Mail.

Nio personer dog i skottdramat. 16 personer skadades allvarligt, varav tre uppges ha livshotande skador. Åtta av de döda var mellan 14 och 21 år gamla, skriver Bayerische rundfunk. Det nionde dödsoffret var en 45-årig kvinna.

Omkring 20.30 påträffade polis en man som troligt tagit livet av sig, och som misstänks vara gärningsmannen. Mannen hittades på en sidogata nära köpcentret. En ryggsäck som låg bredvid kroppen undersöktes av en robot, skriver Sky News med hänvisning till radiostationen Bayerischer Rundfunk.

Efter att en väska som skytten ska ha setts gå runt med undersöks konstaterade man senare att det inte fanns några vapen i den.

Kaosartat läge till en början

Själva skottlossningen ska ha börjat på en McDonalds-restaurang mittemot köpcentrumet. En film från platsen sägs visa hur en ensam person lämnar snabbmatsrestaurangen och rör sig skjutande mot köpcentrumet – där skottlossningen fortsatte.

Situationen var länge förvirrad och det kom olika uppgifter om antalet skyttar. Inledningsvis uppgav polisen att det rörde sig om en ensam gärningsman. Tyska Süddeutsche Zeitung rapporterade snabbt att det kunde röra sig om flera, och polisen i München meddelade senare att vittnen sett tre beväpnade gärningsmän.

Det kom också rapporter om skottlossningar på flera håll i staden, som visade sig vara falsklarm, och polisen uppmanade människor att stanna inomhus och att undvika offentliga platser.

Ett massivt polispådrag skickades till platsen och ett stort område kring gallerian spärrades av. Bilder visade hur folk kom springande från köpcentrumet och lokala medier rapporterade om helikoptrar som cirkulerade över staden.

Polisens elitstyrka, GSG 9, involverades i polisinsatsen, som omfattade enheter från flera delstater.

All kollektivtrafik i München – en stad med omkring 1,4 miljoner invånare – stoppades strax efter skottlossningen. Det gällde tunnelbanan, bussar, spårvagnar och tåg. Dessutom evakuerades centralstationen. Trafiken började gå igen under natten mot lördagen.

Ensam gärningsman

Lite längre framåt natten uppgav Münchenpolisen att den man som man påträffat och som tros ha begått självmord troligtvis agerat ensam. Uppgifter som de senare bekräftade på en presskonferens klockan 02.20.

– Utifrån videofilmer från vittnen tror vi att den påträffade mannen är gärningsmannen. Vi har i nuläget inga indikationer på ytterligare gärningsmän.

På pressträffen meddelade polisen också att de tre män som sågs springa från platsen inte hade något med dådet att göra och har avskrivits från alla misstankar.

Münchenpolisen uppgav också att den misstänkte, och nu avlidne, är en 18-årig man som har bott i staden i över två år. Enligt uppgifter från presskonferensen ska han inte vara känd av polisen sedan tidigare.

Senare rapporterade tyska medier att 18-åringen var en tysk-iranier hemmahörande i München.

Oklart motiv

Totalt deltog 2 300 poliser i insatsen som även inkluderade specialstyrkor från Österrike. Polisen beskrev under presskonferensen fredagen som en mycket svår kväll. Enligt initiala uppgifter ska den misstänkte ha varit beväpnad med en pistol. Vilken typ av vapen gärningsmannen använde ville polisen under natten inte gå ut med. Vad som fick honom att agera som han gjorde är i nuläget oklart.

– Motivet och bakgrunden till skjutningen är fortfarande oklart, säger Münchenpolisens Hubertus Andrä.

Andrä bekräftade även att man utgår från att den person som filmats på taket till ett parkeringshus vid köpcentret – i samband med attacken – är den misstänkte gärningsmannen, skriver Süddeutsche zeitung.

I klippet hörs mannen skrika åt personer som filmar honom från balkonger vid närliggande hus. Mannen ropar bland annat att man ska sluta filma honom, att han är tysk och att han blivit illa behandlad, uppger Telegraph.

– Jag har blivit mobbad i sju års tid, ska han ha ropat enligt Telegraph.

"Hörde flera skott"

Ett vittne berättade tidigare under kvällen för CNN om paniken som bröt ut när skott först hördes.

– Jag hörde flera skott. Folk började springa. Jag gick ut och där var det fler människor som sprang. Då tror jag att jag hörde fler skott.

Vittnen ska ha sett gärningsmannen springa mot en tunnelbanestation i anslutning till köpcentrumet efter att ha skjutit flera människor.

Sjukhusen i München sattes i högsta beredskap och gick in i katastrofläge. Bland de allvarligt skadade som kom in till akuten fanns en 15-årig flicka. Hon avled av sina skador på sjukhuset, skriver Süddeutsche Zeitung.

Natten till lördag ville Münchenpolisen inte gå ut med offrens personuppgifter.

Inga drabbade svenskar

Det finns inga uppgifter om döda eller skadade svenskar, enligt Utrikesdepartementet.

– Vi har inga uppgifter om drabbade svenskar i nuläget, sa Jon Pelling på UD:s pressjour till Aftonbladet natten mot lördag.

Svenskar som befinner sig i München och Tyskland uppmanas att kontakta sina anhöriga.

– Man ska så klart följa råd och anvisningar från lokala myndigheter.

Andra dådet på en vecka

Vittnen förklarade för Aftonbladet att kulturfestivalen Tollwood pågår i Olympiaparken i närheten av köpcentrumet och att det har varit mycket folk i rörelse hela dagen.

Under fredagskvällen höjdes säkerhetsnivån i München. Tjeckien och Österrike förstärkte också polisbevakningen vid gränsområdet mot Tyskland.

Fredagens skottlossningar inträffade bara några dagar efter att en 17-årig flykting attackerade människor med yxa och kniv, och skadade fyra, på ett tåg utanför Würzburg. Han sköts senare ihjäl av polis.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel har kallat det tyska säkerhetsrådet till extrainsatt möte efter händelserna, rapporterar AFP.

Merkels stabschef, Peter Altmaier, påpekade under fredagen också att attacken i München sker på årsdagen av massakern på Utøya.

– I dag är det fem år sedan den fruktansvärda massakern i Norge, där unga människor, studenter, dödades av en norsk medborgare, säger han till tv-kanalen ARD, enligt Daily Mail.

ARTIKELN HANDLAR OM