Alice Bah Kuhnke om Sahlins avhopp

Av: Niklas Eriksson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3

NYHETER

Mona Sahlin avgick direkt när uppgifterna om att hon utfärdat ett osant intyg blev kända.

Nu kommenterar kulturminister Alice Bah Kuhnke för första gången skandalen.

– Det är väldigt, väldigt allvarligt, säger hon till Expressen.

Mona Sahlin utsågs 2014 till nationell samordnare mot våldsbejakande extremism, en kommitté som ordnas in under kulturdepartementet.

I onsdags förra veckan meddelade Mona Sahlin plötsligt att hon avgår med omedelbar verkan.

Anledningen till blixavhoppet är att Expressen samma dag avslöjat att Mona Sahlin skrivit ett osant intyg till en av sina medarbetare.

Sahlin skrev intyget till sin livvakt för att han skulle kunna köpa en bostadsrätt på Solsidan i Saltsjöbaden. Men hon uppgav där att han tjänade betydligt mer pengar än vad han egentligen gjorde.

Mats Åhlund, chef för särskilda åklagarkammaren, har tidigare berättat för Aftonbladet att Sahlin och hennes livvakt utreds för osant intyg och missbruk av osant intyg.

Samma dag som Expressen publicerade uppgifterna lämnade Mona Sahlin in sin begäran om att få avsluta sitt uppdrag, något som också beviljades direkt.

– Jag respekterar Mona Sahlins beslut att lämna sitt uppdrag. Hon har utfört ett mycket värdefullt arbete i sin roll som nationell samordnare mot våldsbejakande extremism, sa kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke i ett skriftligt meddelande som Kulturdepartementet publicerade i onsdags.

Sedan dess har Alice Bah Kuhnke inte uttalat sig mer i ärendet, förrän nu.

I en intervju i Expressen säger kultur- och demokratiministern att hon fick kännedom om polisens förundersökning i ärendet i samband med tidningens publicering. Då ringde hon upp Mona Sahlin.

Hon vill inte berätta vad som sas utan konstaterar att Mona Sahlin avgick på egen begäran. Sedan dess har de två inte haft någon kontakt säger Alice Bah Kuhnke till Expressen.

I intervjun får hon frågan om det kan skada kommitténs trovärdighet om Sahlin eller hennes livvakt fälls för brott.

– Det finns självklart en risk för det. Vilket är oerhört sorgligt. Mona Sahlin har gjort ett imponerande arbete som nu ger frukt, säger Alice Bah Kuhnke till Expressen.

Som säger att de senaste dagarnas avslöjanden kring Mona Sahlin är ”väldigt, väldigt allvarligt”.

– Det är oerhört allvarligt att vi har haft en nationell samordnare, en ledare för en utredning, som just nu är ämne för en förundersökning. Det är väldigt, väldigt allvarligt, säger hon till tidningen.

Kultur- och demokratiministern får också frågan om hon hyser någon ”ilska mot den som förorsakat detta”.

– Jag har varit chef och ledare under större delen av mitt liv. Det finns tyvärr människor som gör en besviken. Särskilt allvarligt är det när det är människor med stora ansvar. Oerhört stort ansvar. Men det är samtidigt en del av chefskap och ledarskap, säger Alice Bah Kuhnke till Expressen.

Publicerad:

LÄS VIDARE