Hilda, 29, drabbades av sms-kaoset

avLinnea Järkstig

NYHETER

”Polisen tog sig in i huset och skrek”

1 av 6

Sms som skickas kommer inte fram – i stället kan de levereras till helt okända personer.

Hilda Sandberg, 29, fick besök av polisen efter att ett sms kommit fel.

– De trodde att jag skulle begå självmord, säger hon.

Framförallt är det mobiloperatören Telenor som haft problem.

Tipsa | Aftonbladet

Alla som skickat sms under natten och morgonen kan få en rejäl överraskning. Telenor har under morgonen haft problem med sms som skickas till fel personer efter att mobiloperatören under natten gjort en uppdatering. Även de som har skickat sms till en vän med Telenor kan ha drabbats.

Hilda Sandberg, 29, fick ett mycket oväntat besök tidigt i morse. Polisen tog sig in i hennes hus i Linköping och skrek ”Hilda, mår du bra?”.

– Jag förstod ingenting och det gjorde inte poliserna heller. De trodde att jag skulle ta livet av mig, men jag hade ju bara lite tandvärk.

Det visade sig att sms:et med texten ”glöm inte mig jag dör” gick till en okänd man i Uppsala i stället för till hennes sambo. Sambon var på väg att hämta piller mot den tandvärk som Hilda drabbats av, men det kunde inte den okända mannen veta, utan han larmade polisen.

– Det handlade ju om tandvärk, men det var gulligt att han tänkte på mig. Jag blev lite chockad när polisen kom hit. Han måste ha blivit jätteorolig, stackaren, men jag lever, säger Hilda.

Oklart hur många som drabbats

Det är oklart hur många sms som har hamnat hos fel personer. Telenor har ungefär två miljoner kunder, dessutom har kunder med andra mobilabonnemang drabbats om de skickat sms till någon med Telenor.

Vid 10-tiden rapporterar Telenor att problemet ska vara åtgärdat.

– Allt tyder på att problemet är avhjälpt. Nu har vi omdirigerat trafiken helt. Vi ser allvarligt på det här, det här ska givetvis inte kunna inträffa, säger Aron Samuelsson, presschef på Telenor.

”Jag blev rädd”

23-åriga Rebecca har fått sms från flera personer sedan klockan 5 i morse.

Först skickades en adress till hennes mobil. Sedan fick hon ett meddelande som skulle till en 60-årig kvinna där det stod att ”det skulle bli trevligt med mellomiddag den 12 mars”.

– Jag blev rädd. Jag trodde att någon hade lämnat ut mitt nummer på någon sida så jag fick ångest eftersom jag inte visste var det kom ifrån, säger hon.

Senare under morgonen fick hon reda på att allt inte stod rätt tilll. Det var efter att Rebecca och hennes pojkvän ringt runt till några av dem som skickat smsen.

– Det var en lättnad, för jag var verkligen orolig och tyckte det var jätteskumt.

”De verkar skickas hejvilt”

Under förmiddagen har många läsare hört av sig till Aftonbladet för att berätta om sms som hamnat på villovägar.

Mikael Lagerqvist, 49, från Alingsås fick ett, enligt honom, riktigt konstigt sms under natten.

Klockan 3.03 blippade mobilen till: ”Hej vi sitter i taxin nu på väg till hotellet. Solen skiner gott här i Bangkok”, stod det.

– Då fattade jag ingenting. Jag känner ingen som är där och det var dessutom från ett norskt nummer.

Efter en stund får Mikael Lagerqvist reda på att en kollega skickat ett sms exakt samma tid, men som aldrig kom fram. Nu vill han varna andra för att ”sms:en verkar skickas hej vilt”.

– Tänk om man skickar viktiga saker, som bankomatuppgifter eller liknande, till kanske sin sambo. Hamnar det i fel händer så kan det gå riktigt illa, säger Mikael.

ARTIKELN HANDLAR OM

Telenor

Telekom