LUF: Tillåt män att göra juridisk abort

NYHETER

Nytt utspel från Liberalernas ungdomsförund

1 av 2

Först kom förlaget om att göra incest och nekrofili lagligt.

Nu kommer nästa utspel från Liberala ungdomsförbundet: Tillåt män att göra juridisk abort.

– Män ska ha lika stor rätt till att välja bort föräldraskap, säger Marcus Nilsen, ordförande för LUF Väst.

Förslaget om att tillåta incest och nekrofili lades nyligen fram av Liberalernas ungdomsförbund i Stockholm. Moderpartiet gick snabbt ut och tog avstånd och tunga företrädare blev rasande.

– Ni fattar väl att folk skrattar åt er liberalism, puckon...Vilka fler samhällsutmaningar står på topp 100-listan för Stockholms unga liberaler? Sex med flodhäst? skrev den ekonomisk-politiska talespersonen Carl B Hamilton på en intern Facebook-sida.

Ska få frånsäga sig faderskap

Nu har Liberala ungdomsförbundet Väst klubbat igenom ett annat kontroversiellt förslag - att tillåta män att göra juridisk abort. Det innebär att män ska ha rätt att frånsäga sig faderskap fram till 18:e graviditetsveckan, lika länge som det är möjligt för en kvinna att välja abort.

– Motionen kom från en grupp tjejer och LUF Väst har ställt sig bakom förslaget. Det är viktigt att diskutera mannens roll vid graviditeter, säger Marcus Nilsen, ordförande LUF Väst.

Ingen ångerrätt

Enligt Marcus Nilsen finns det i dag män som inte vågar säga att de inte vill ha barn, eller inte vill vara delaktiga i föräldraskapet, när deras partner blir gravid.

–Det finns typexempel på att man tar det lite för lättsamt och inte är så tydlig med hur engagerad man vill vara. Det är viktigt att män är ärliga med sina intentioner. Med det här förslaget finns det ett tydligt juridiskt beslut, säger Marcus Nilsen.

Män som väljer att göra juridisk abort ska inte kunna ångra sig, anser Markus Nielsen.

– Det ska inte vara någon slapphänt lagstiftning. Man får stå sitt kast.

ARTIKELN HANDLAR OM