Säpo följer demonstrationsskjutningen

Publicerad:

Man skottskadades i samband med en prokurdisk demonstration i Fittja

1 av 13 | Foto: Urban Andersson
Polisens tekniker letar spår vid bensinmacken.

En man hålls nedsövd med livshotande skador, efter att ha skottskadats i samband med en prokurdisk demonstration söder om Stockholm. Säpo fortsätter att följa ärendet.

Det var i går eftermiddag som händelsen ägde rum i Fittja, söder om Stockholm. I samband med en demonstration sköts en man som befann sig i en följebil, en minibuss draperad med prokurdiska flaggor.

Minst två skott ska ha avlossats från en annan bil, som lämnade platsen i hög fart. Mannen fick föras med ambulanshelikopter till sjukhus och händelsen utreds som försök till mord.

Enligt arrangörerna var motivet till attacken politiskt.

– Det här är en direkt attack mot demonstrationen, mot kurderna, sade en talesperson för arrangörerna, som väljer att vara anonym, till TT i går.

Enligt en polisanmälan ska händelsen ha föregåtts av ett tumult vid en turkisk föreningslokal, där demonstranter uppges ha kastat sten.

Säpo blev under gårdagen informerade om skottdådet . Säpo fortsätter att följa ärendet och ”delar den information vi kan ha med polisen”, säger pressekreterare Fredrik Milder.

TT: Varför följer ni just det här ärendet?

– Med tanke på händelserna runt omkring, så är det så att när vi kan bistå polisen med information, då är det av största vikt att vi är en del i och följer ärendet.

TT: I går beskrev arrangören motivet som en politiskt, har ni också den indikationen?

– Det är för tidigt att säga, vi följer ärendet.

TT: Men hade ni några indikationer på att det här var på väg att hända?

– Det kan jag inte gå in på, den informationen kan jag inte lämna.

TT

Publicerad: