Här gräver de efter UFO-delar

Av: Joakim Magnå

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: UFO Sverige

Organisationen UFO-Sverige genomför just nu en expedition i Ångermanland.

Fyra ufologer söker efter delar från ett flygande tefat som ska ha kraschat in i en gran på 1950-talet.

– De hade kommit in för snävt och hade en olycka, säger Anders Berglund, ordförande på UFO-Sverige.

Förra året kontaktades UFO-Sverige av en man som förklarade att han som liten pojk upplevde något märkligt i de ångermanländska skogarna.

En sommardag, någon gång på 1950-talet, säger han sig ha sett en diskusformad farkost som hade landat på ett fält mellan sjön och byn där han bodde.

Runt farkosten stod ett antal varelser med egendomligt utseende.

– Mannen var runt tioårsåldern då. När han närmade sig varelserna såg han att de såg ut som en variant på människor. Han blev väldigt förvånad. De var humanoider och började prata med honom, säger Anders Berglund, ordförande på UFO-Sverige.

"Kom in för snävt"

Enligt berättelsen verkade rymdgubbarna arbeta med att reparera sin farkost. Det hela ledde till att pojken blev ombordtagen på skeppet. Han blev sedan kontaktad igen av besökarna vid flera tillfällen senare samma sommar.

Under den fortsatta kontakten fick han veta att varelserna hade plockat bort trasiga delar från farkosten vid det första mötet. Delarna hade lämnats i ett stenröse nära landningsplatsen. Pojken ombads att leta upp dessa metallföremål och gräva ner dem i marken.

– När de hade landat så hade de flugit in i några träd, en gran. De hade kommit in för snävt och hade en olycka, säger Anders Berglund.

Letar efter metallföremål

En grupp på fyra personer från UFO-Sverige undersöker under onsdagen platsen där mannen säger sig ha begravt delarna från skeppet – en grillplats på gården där han bodde som barn.

– Efter att han rapporterat det här till oss för ett och ett halvt år sedan åkte vi hem till honom och pratade med honom.

Ni bedömer det här som trovärdigt?

– Ja, vi bedömer att han har varit med om något. Men om han har träffat några humanoider är en annan fråga. Vi har kollat med den släkt han har kvar och de bekräftar att han var med om något den sommaren. Det märktes på honom, säger Anders Berglund.

Målet för projektet är att hitta delarna från det eventuella rymdskeppet.

– Vi vill veta om det är en metall av okänd art eller helt vanligt metallslagg.

Anders Berglunds organisation undersöker observationer över hela landet. Men det är ovanligt med personer som faktiskt säger sig ha haft direktkontakt med utomjordingar.

– Det är sällsynt i dag. Oftast är det att man sett någon ljuspunkt på himlen. Det var mer vanligt förr med folk som hävdar att de har haft fysisk kontakt.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN