Kvinna allvarligt skadad – blev påkörd av tävlingscyklist

1 av 3
NYHETER

En kvinna i 70-årsåldern skadades allvarligt när hon blev påkörd av en cyklist som deltog i en Ironman-tävling i Jönköping under söndagen.

– Hon gick sakta över gatan och tittade ner i marken, då kom cyklisten i hög fart och skrek ”undan, för helvete". Sedan small det, säger vittnet Stefan Danielsson.

Tipsa | Aftonbladet

Kvinnan skulle korsa en gata där Ironmans cykelsträcka pågick när hon blev påkörd av en tävlande vid lunchtid på söndagen.

– Det var i de centrala delarna av Jönköping där det var mycket folk i rörelse. Jag vet inte om gatan var avspärrad med staket för fotgängare, säger Johan Klahr, vakthavande befäl vid polisen i Jönköping.

Både kvinnan och den tävlande föll till marken men cyklisten tog sig upp på cykeln igen och tävlade vidare.

– Vi har inlett en förundersökning om smitning och vållande till kroppsskada, säger Johan Klahr.

”Vi har pratat med honom”

Senare samma eftermiddag fick polisen kontakt med cyklisten.

– Vi har pratat med honom och han har gett sin version av händelsen. Han är inte delgiven misstanke om något, men ärendet är fortfarande rubricerat som smitning och vållande till kroppsskada. Vi måste skapa ett underlag genom att prata med fler vittnen, sa Fredrik Granström vid polisen i Jönköpings län, då.

Funktionären: ”Kör vidare”

Stefan Danielsson befann sig bara fem meter från den plats där kollisionen ägde rum.

– Vi satt på den sida som kvinnan kom ifrån. Hon gick sakta över gatan och tittade ner i marken, då kom cyklisten i hög fart och skrek ”undan, för helvete". Sedan small det.

– Hon landade på gatan med huvudet på trottoaren. Hon blödde men var vid medvetande, fortsätter han.

Enligt vittnet Christer Harrysson, som tittade på loppet från sin balkong, uppmanade funktionärerna cyklisten att fortsätta tävlingen.

– Funktionären hjälpte honom upp och sa att ”du kan inte göra mer här, så du kan cykla vidare”. Det hörde jag.

Allvarligt skadad

Kvinnan, som är i 70-årsåldern, fördes till Länssjukhuset Ryhov med ambulans.

– Hon är livshotande skadad och läget är kritiskt, säger Susanne Kewley, kommunikationschef vid kirurgisk vård i region Jönköping, till Aftonbladet på söndagseftermiddagen.

Kvinnan förflyttades sedan till Universitetssjukhuset i Linköping. Tillståndet ändrades även från livshotande till allvarligt.

ARTIKELN HANDLAR OM

Ironman