Polisskjutningen i Dallas

”Hur vågar ni stå i uniform och döda?”

Av: 

Katarina Andersson

NYHETER

Dallas. Polisen Nakia Jones rasar mot sin egen kår.

Hennes ursinniga angrepp har visats sju miljoner gånger på Facebook.

– Om du är rädd för svarta och latinos kan du inte vara polis. Ta av uniformen! Hur vågar ni stå i samma uniform som jag och döda människor!

Ingen försvarar Micah Johnsons dåd i Dallas. Men röster höjs för att inte diskussionerna efter morden på de fem bara ska handla om sympati till poliskåren. Man vill i stället fortsätta att kräva reformer inom polisen och få ett slut på polisbrutalitet.

Polisen Nakia Jones i Cleveland la upp videoklippet på sin Facebooksida ett två dagar innan morden i Dallas. Då hade precis nyheten kommit om att en svart man, Philando Castile, man skjutits ihjäl av polis. Det andra fallet på två dagar. Efter Dallasmorden fick klippet spridning och diskuterades i amerikanska medier i den debatt som fortsatt.

“Förstöra för Black lives matter”

Polismördaren Micah Johnson hyllade militanta Black power-rörelsen på sin Facebooksida. Under förhandlingarna med polisen sa han att han var upprörd över den senaste veckans polisvåld mot svarta. Han talade också om att han ville döda vita, speciellt vita poliser.

– Det Johnson gjorde när han dödade oskyldiga poliser i Dallas var att förstöra för rörelsen Black lives matter, som hade stöd i breda lager av befolkningen, säger Adisa Onu.

Han är ingenjör, bor i Dallas och står vid polisavspärrningen framför parkeringshuset där Micah Johnsson förskansade sig natten till fredag.

Diskussionen spretar när chocken efter dödsskjutningarna börjar lägga sig. Det visar inte minst hyllningarna som Cleveland-polisen Nakia Jones virala video fått.

– Polisers syn på minoritetsgrupper måste förändras. Det krävs mer utbilding, säger Faviana Campbell, som besöker Dallas.

– Att sätta nyutbildade poliser att patrullera i fattiga områden är ett exempel på dålig styrning. Poliser med mer erfarenhet och kunskap skulle vara en lösning, tror Dallasbon Benoit Brookens.

Poliser som superhjältar

Sörjande Dallasbor har de senaste dagarna samlats utanför polishuset. De kommer hit för att visa sin respekt för poliserna. Berget av blommor växer på de två polisbilar som står parkerade utanför. Många Dallasbor tycker att det är märkligt, att den värsta polisattacken sedan terrordåden den 11 september skedde just i här – i Dallas är spänningarna mellan poliskåren och befolkningen små.

I dag ser platsen utanför polishuset mer ut som ett nöjesfält än en plats för sorg. Motorcykelklubben Southern Dawgs, som består av poliser och millitärer, är här. Precis som poliser utklädda till Batman, Captain America och Hulken.

– Det är inget skämt, det är ett sätt att hitta nya vägar att knyta kontakter med utsatta områden, säger pensionerade Dallas-polisen Merlin Lofton, som svettas i sin tjocka Captain America-kostym.

I flera år har organisationen Heroes, cops and kids jobbat i Dallas. Poliser klär ut sig i superhjälteuniformer och träffar barn i områden där många är skeptiska till lagens representanter.

– Det börjar med barnen, men bakom superhjältedräkten får jag också bättre kontakt med andra som aldrig skulle prata med mig när jag bär uniform. Ändå kan vi prata precis om samma saker. Det här är ett sätt att skapa förtroende och jag struntar i om folk skrattar åt oss, säger Merlin Lofton.

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu är det rea hos Cervera: 20-50 % rabatt på utvalda varor!

Cervera

Publisert:

LÄS VIDARE

”Vill mörda polisen, sa han – och sköt”

ÄMNEN I ARTIKELN

Polisskjutningen i Dallas

Dallas

Cleveland

Facebook