Här slår vakten ner 25-årige François

1 av 2
NYHETER

Här slår ordningsvakten ner François, 25, och lämnar honom livlös på gatan.

Övervakningsfilmerna fällde vakten.

– En av vakterna tog stryptag på mig. Sedan minns jag inget mer, säger François.

François, från Frankrike, var på en bar på Södermalm i Stockholm tillsammans med några vänner och sin svenska flickvän Madeleine i september i fjol. Han berättar att han hade druckit ett par, tre öl och skulle avsluta kvällen i baren. Men en av vakterna ansåg att flickvännen var för full och tog ut henne.

– Hon var inte alls särskilt full så jag gick ut för att försöka prata med dem och förstå vad som hände, säger han.

François hade en ölflaska i handen när han gick ut, vilket inte var tillåtet. Då spårade allt ur.

Tog strypgrepp bakifrån

François minns att någon tog strypgrepp på honom bakifrån. Han fick ingen luft, panikkänslorna växte. Sedan blev allt svart.

Flera övervakningskameror fångade dock händelseförloppet. De visar hur François stod på uteserveringen och pratade med en vakt när en av vaktens kollegor tog ett grepp om François bakifrån. En tredje person tog flaskan från François och hällde ut innehållet över hans huvud.

Madeleine försökte förgäves hjälpa sin pojkvän. François knuffades ut på trottoaren utanför uteserveringen. En 40-årig man som precis avslutat sitt pass som ordningsvakt på ett annat ställe i närheten slog plötsligt François hårt i ansiktet. Han föll handlöst ner i marken. Samtliga ordningsvakter lämnade direkt platsen och lämnade François livlös på gatan. 40-åringen försvann in genom entrén till baren och lämnade sedan platsen genom en bakdörr. Ingen från personalen gick fram för att se efter hur det var ställt med François.

Hävdade nödvärn

Platsen var bevakad av polisen i realtid genom övervakningskameror och flera vittnen hade dessutom sett vad som inträffat. Det stod därför snabbt klart för polisen att en vakt utfört misshandeln – trots att krogens ordningsvakter förnekade att de sett något slag. I förhör menar en polis som jobbade med fallet att vakter på platsen ljög för att skydda sin kollega.

– Det är uppenbart att han sett slaget och det är även uppenbart att han ljög för mig om vad han sett. Jag anser att detta är mycket graverande för en ordningsvakt att dels inte ingripa när brott begås och dels ljuga för polisen, säger en av poliserna i förhör.

40-åringen erkände att han slagit François men menade att det hade skett i nödvärn. Han sa i förhör att François hade varit hotfull mot honom först inne på krogen och sedan på uteserveringen och att han därför var rädd för honom. Men både övervakningsfilmerna och vittnen talade emot detta. Bland annat berättade en gäst som suttit vid fönstret inne på baren och sett hela händelsen att 40-åringen nästan småsprungit fram mot François och sedan direkt utdelat slaget. Tingsrätten konstaterade att ”det inte fanns något utrymme” för ordningsvakten ”att känna sig hotad av François”. 40-åringen dömdes därför till 50 timmars samhällstjänst och 10 000 kronor i skadestånd. De andra männen frikändes helt från misstankarna om tjänstefel. Det ansågs inte fastslaget att de sett hela händelsen.

Hade ont i veckor

François är fortfarande djupt berörd av händelsen.

Dagarna efter misshandeln hade han märken på halsen. Det gjorde ont. Dessutom hade han blåmärken på överarmarna och ont i käken.

– Jag hade ont i två veckor efteråt, säger han.

Han var chockad efter misshandeln och kunde inte minnas vad som hänt efter att någon tog ett grepp kring hals. Först efteråt, när han såg övervakningsfilmerna, insåg han vidden av vad som hade hänt.

– Det är tur att filmen finns, annars hade det som hänt varit svårt att bevisa, säger han.

Aftonbladet har varit i kontakt med den dömde ordningsvakten.

– Jag har inga kommentarer, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM

Stockholm

Södermalm