Rubio tvåa efter hård strid

avPer Bjurman

Publicerad:
Uppdaterad:

SPARTANBURG, SOUTH CAROLINA. Marco Rubio har återuppstått.

Efter en knallhård kamp med Ted Cruz knep han slutligen andraplatsen i South Carolina tidigt morse.

– Nu är det här ett race mellan tre kandidater och till slut kommer jag att vinna, jublade den unge Florida-senatorn under ett tal till stödtrupperna i Columbia.

Vallokalerna i South Carolina hade inte hunnit vara stängda mer än några minuter förrän det stod klart att Donald Trump hade vunnit

Men kampen om andraplatsen pågick desto längre.

Marco Rubio och Ted Cruz låg sida vid sida genom hela natten och först när 99 procent av alla röster var räknade stod det klart Rubio knipit ”silvermedaljen” – med 0.2 procents marginal.

Rubio: ’Till slut kommer jag att vinna’

För den 44-årige senatorn från Florida, som överraskande kom trea i Iowa men mer eller mindre dödförklarades efter ett rungande fiasko i New Hampshire en vecka senare, är det en stor framgång – och nu menar han att dynamiken i det republikanska primärvalet förändrats radikalt.

– Från och med i kväll är det här ett race mellan tre kandidater och till slut kommer jag att vinna, påstod han under ett tal på valvakan i delstatshuvudstaden Columbia.

– En ny generation konservativa har tagit över och vi ska ta det här landet vidare in i tjugoförsta århundradet.

Cruz: ’Vi är de enda som kan slå Trump’

Ted Cruz hade antagligen hoppats på ett bättre resultat, hans enda chans att vinna nomineringen är att nå framgång i sydstater som South Carolina, men verkade inte särskilt nerslagen när han framträdde på sin vaka, också den arrangerad i Columbia.

– Vi har den enda kampanj som kan slå och faktiskt  har slagit Trump, menade den djupt konservative Texas-senatorn.

– Så jag uppmanar de väljare som inte tror på Trump och vill ha en stark kontrast till demokraterna i höst att rösta på mig. Jag är det konservativa alternativet.

Sluter de upp kring Rubio?

Frågan är vad som händer Donald Trumps två främsta utmanare när förlorare som Jeb Bush och – kanske –  John Kasich  nu hoppar av.

Många tror att de väljare som supportat dem nu istället kommer att sluta upp bakom Rubio.

Om de gjort det redan i South Carolina, om han fått de röster som istället gick till Bush och Kasich, hade han faktiskt slagit Trump...

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM