Båtar

Seglare hotades med hagelgevär – räddades av hamnkaptenerna

Av: 

Isabelle Nordström

NYHETER

När en seglare hotades med hagelgevär agerade hamnkaptenerna Lars-Inge, 66, och Lotta Olofsson, 57, snabbt.

De ryckte geväret ur den hotfulla mannens händer.

– Jag var aldrig rädd, säger Lars-Inge Olofsson.

På söndagen låg en seglare i hamnen med sin båt på Hanö i Blekinge. När ytterligare en båt skulle lägga till kom en berusad man i 65-årsåldern fram och hotade att slå och skjuta seglaren om han inte flyttade på sig.

– Det var jätteobehagligt, han sa att han skulle hämta hagelgeväret, säger seglaren.

Han tog en promenad i hopp om att mannen skulle lugna ner sig, men det hade han inte gjort.

Gömde sig i restaurangen

Då bestämde sig seglaren för att lämna ön, men när han var på väg att segla iväg ropade hamnkaptenen Lotta Olofsson, 57.

– Hon skrek att han hade ett hagelgevär och att jag skulle gömma mig i restaurangen, säger seglaren.

Han tog skydd inne i restaurangköket, medan mannen bankade på från utsidan. Då rykte Lotta och maken Lars-Inge Olofsson, 66, som också jobbar som hamnkapten i sommar, in.

– Vi kom från sidan och slet geväret ifrån honom. Sedan öppnade vi bössan och kollade så att det inte låg skott i, sedan slängde jag det på marken, säger Lars-Inge Olofsson.

Det visade sig att geväret var plomberat och inte gick att skjuta med, men det visste inte paret när de tog det ifrån mannen.

– Jag var aldrig rädd. Men hade det varit skott i hade det varit riktigt obehagligt, säger han.

Mannen greps av polis

Seglaren larmade polisen, som kom med lokala patruller och insatsstyrkan från Malmö. Mannen greps och anhölls av jouråklagare, men släpptes på måndagen.

– Han var anhållen för att vi skulle kunna höra vissa personer. När vi hade pratat med dem släpptes han, säger åklagare Joel Holmgren.

Även en kvinna omhändertogs enligt lagen om omhändertagande av berusade personer. Till en början misstänktes mannen för grovt olaga hot.

– Misstankarna kvarstår, men nu misstänks han för olaga hot. Misstankegraden sänktes på grund av de uppgifter som framkommit, säger Joel Holmgren, som inte vill kommentera vad som kommit fram i de förhör man hållit.

”Jättemodiga”

Seglaren är tacksam över paret Olofssons agerande.

– Jag tyckte de var jättemodiga. Det var även restaurangpersonalen, som hjälpte mig att gömma mig i köket. Jag är tacksam över hela öns agerande, säger han.

ANNONS

Stor REA hos Ellos – få 30% rabatt på dyraste varan! Använd koden "455703" och få rabatten här!

Extern länk från Ellos

Till REAN!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Båtar

Sölvesborg

Brott