Valet i Italien 2018

Berlusconis osannolika comeback

Av: 

Wolfgang Hansson

NYHETER

ROM. När mannen i den mörka kostymen kommer in på tribunen reser sig folk och applåderar.

Några ropar "Silvio". Kamerorna smattrar.

När alla trodde att skandalpolitikern och mediemogulen Berlusconi lämnat italiensk politik för gott gör han en osannolik comeback och kan bli valets segerherre.

Han får inte ställa upp som premiärministerkandidat i valet eftersom han dömts för bedrägeri. Men inget hindrar den numera 80-årige stenrike affärsmannen från att leda sitt eget parti Forza Italia.

Om det blir hans högerkoalition som vinner valet på söndag som opinionsmätningarna pekar på kommer Berlusconi att tillsätta en frontfigur men det är han själv som kommer att hålla i taktpinnen.

På den så kallade pressträffen i centrala Rom där inga frågor är tillåtna, utstrålar han stort självförtroende och pondus. Trots att han bara är en av fyra partiledare som sitter där framme som representanter för högerkoalitionen är det han som styr och fördelar ordet. Något de andra markerar sin irritation med genom att demonstrativt hålla på med sina mobiler medan Berlusconi pratar.

Viftar bort kritik

Berlusconi viftar bort alla påståenden om att hans koalition skulle skakas av oenighet. En rätt förståelig kritik med tanke på att det är första gången alla fyra uppträder tillsammans, med bara några dagar kvar till valet.

– Vi kommer väldigt bra överens och är helt eniga, hävdar den förre premiärministern. Även om vi sällan är tillsammans är vi i ständig kontakt via telefon och på andra sätt.

En kvinnlig italiensk journalist bredvid mig fnyser och väser i mitt öra.

– De är inte ett dugg eniga. Efter valet kommer det att bli värsta kaoset.

Ska man tro opinionsmätningarna är det inte självklart att Forza Italia blir största högerparti. Den unge ledaren för högerextrema La Lega, som plockat bort Nord från sitt namn, Matteo Salvini har lyckats bredda partiets väljarbas till hela landet. På pressträffen säger han öppet att han är ivrig att ta på sig rollen som premiärminister. En direkt utmaning mot Berlusconi som sitter bredvid honom.

Inte en rynka

Den karismatiske politikern vars panna helt saknar rynkor trots hans 81 år, försvann från scenen för sju år sedan när han tvingades avgå efter diverse skandaler som bland annat slutade med en fängelsedom för bedrägeri. Han slapp visserligen krypa in i cellen och klarade sig med samhällstjänst men de flesta trodde ändå att man sett det sista av Berlusconi i politiken. Men han har fortsatt som en maktspelare i bakgrunden.

Många jag talar med säger att Silvio Berlusconi drivs av revanschlusta och maktlystnad. Han anser att det var vänstern som drev bort honom från makten. Nu ska han ge igen. Allting han säger går i linje med detta.

– Skulle vänstern få makten så väntar kaos, slår han fast. Vi är de fyra hjältarna som ska rädda Italiens demokrati.

De fyra partiledarna ställer sig tätt tillsammans på podiet för att de församlade medierna ska kabla ut bilden av den eniga koalitionen som vill ta över makten i Italien.

Åsikter går isär

Berlusconi fyrar av ett av sina patenterade leenden. Även på långt håll lyser tänderna bländvita mot den lätt solbrända och väldigt strama hyn.

Han säger att de fyra lovat varandra att inte gå i koalition med några andra partier. Oavsett valresultatet. Inte många tror att Berlusconi kommer att hålla det löftet ifall högerkoalitionen inte får bilda regering.

Bland väljarna är åsikterna om Berlusconi mycket delade. Concetta Cantelmi som vi träffar i duggregnet utanför ett valmöte med Salvini öser lovord över Berlusconi. Maken står tyst bredvid och lyssnar.

– Silvio är en unik person. Han är den enda som kan lösa den svåra situation som vi nu har i Italien. Han är det ende som är tillräckligt kraftfull. Jag kommer att rösta på honom.

Nonsens

En ung man som står i en rutig blazer och röker är av rakt motsatt åsikt.

– Han har gjort sitt i italiensk politik, säger Vincenzo Tripodi. Det vore bättre om unga krafter fick ta över. Jag har inget emot Berlusconi men det känns konstigt att han fortfarande är med i toppen.

Den pensionerade advokaten Nuncio Roberto Valenza lämnar över sitt visitkort för att försäkra sig om att hans namn blir rättstavat.

– Det är nonsens att Berlusconi gör comeback. Han borde ha hållit sig borta. Det hade varit mycket bättre för landet.

Fängelsedomen hindrar Berlusconi från att inneha förtroendeuppdrag fram till nästa år. Men efter det kanske vi får se honom inta huvudrollen ännu en gång.

ANNONS

Upp till 25% på solskydd för alla hudtyper - MEDS

Extern länk från MEDS

Beställ här

Publisert:

LÄS VIDARE

Drömde om Europa – hamnade i maffians klor

ÄMNEN I ARTIKELN

Valet i Italien 2018

Italiensk politik

Silvio Berlusconi

Italien